26.1 C
Budapest
2020. július 3., péntek
Elemi.hu
Környezetvédelem

Zöldfordulat Skóciában

Tíz év elteltével Skócia tengerpartjai újra megnyílnak a szélenergiához kapcsolódó beruházások előtt. Ez elsősorban új, tengeri szélfarmok létrehozását jelenti, melyhez a skót kormányzat kilencmilliárd eurós keretet biztosítana. 

A skót tengerpartok és tengermélyek kezelése, hasznosításuknak kérdései, a skót monarchia birtokait és más javait felügyelő Crown Estate Scotlandhez tartoznak. A szervezet energetikai és infrastrukturális fejlesztésekért felelős vezetője, John Robrtson  tette meg a nagy bejelentést, miszerint Skócia hatalmas beruházási programot indít a szélenergia hasznosítására.

Egy hatalmas lépést teszünk Skócia zöldfordulatának megvalósításában annak érdekében, hogy elérjük a zéró kibocsátási célunkat, és a befektetés előnyeit szerte az országban élvezhessék a közösségek

– fogalmazott.

Szélenergia-hasznosítás szempontjából Skócia igen előkelő helyen áll. A ScotWind néven most meghirdetett programnak pedig pont az a célja, hogy jelentősen megnövelje az e megújuló forrásból nyert energiát, elősegítve ezzel azt a célt is, hogy Skócia 2045-re karbonsemlegessé váljon.

Paul Wheelhouse, Skócia energiaügyi minisztere szerint a ScotWind nem csak a tengeri szélenergia szektorának nyújt segítséget, hanem egyúttal a kormányzat stratégiai válaszlépéseinek is része, amit a járvány miatti kihívásokra ad.

(Élőbolygónk.hu nyomán – Fotó: Shutterstock)

Kapcsolódó híreink

Tíz év után először bukkant fel szaharai gepárd

Kiss Albert

Héjatolvaj solymászokat fogtak el (+video)

Dunai Tibor

Végre békén hagyják a tengeri teknősöket a turisták, mert üresek a tengerpartok

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben