21 C
Budapest
2020. augusztus 9., vasárnap
Elemi.hu
Külföld

Zelenszkij ukrán elnök ultimátumot adott Oroszországnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ultimátumot adott Moszkvának, és felszólította, hogy egy éven belül kössön megállapodást a kelet-ukrajnai konfliktus lezárásáról – írta a politikussal interjút közlő The Guardian című brit napilap szombaton.

 

A moszkvai kormány “egy évet tölthet az egyezmény kidolgozásával, ezt követően életbe kell léptetni” – mondta.

“Ketyeg az óra”

– tette hozzá.

Aláhúzta: ha ennél tovább tart a megállapodás megkötése, akkor változtatni kell annak formátumán, és új stratégiát kell választani. Hogy pontosan mire gondol, azt nem árulta el.

Az ukrán vezető jelezte: a megállapodás megkötése után szeretne végre a belpolitikai problémákkal foglalkozni, és nem arra akarja felhasználni mandátumát, hogy kizárólag a minszki egyezményen dolgozzon.

Zelenszkij decembert, a párizsi Ukrajna-csúcstalálkozó egyéves évfordulóját jelölte meg határidőként.

Az elnök egyúttal megismételte: változtatni akar a 2015-ös minszki béketerv egyes pontjain. Oroszország ezt korábban már elutasította.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament külpolitikai bizottságának elnöke a Twitteren színpadiasnak nevezte az ultimátumot, amely szerinte nem segít a helyzeten. Ahhoz, hogy valami változzon, Kijevnek át kellene ültetnie a gyakorlatba a minszki egyezményt – vélekedett.

Az ukrán kormányerők 2014 óta harcolnak az oroszbarát szakadárokkal Luhanszk és Donyeck megyében. Az ENSZ becslései szerint mintegy 13 ezren vesztették életüket a konfliktusban. A minszki egyezmény életbe léptetése egyelőre akadozva halad. Németország és Franciaország is közbenjár a harcok lezárása érdekében.

Zelenszkij abban reménykedik, hogy áprilisban új csúcstalálkozóra kerülhet sor közte és Vlagyimir Putyin orosz elnök között. A két államfő rendszeres telefonos kapcsolatban áll egymással, és már többször találkoztak.

“Úgy vélem, hogy hallgat rám”

– mondta. “Ez az érzésem. Remélem, nem tévedek” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Kapcsolódó híreink

Először találtak mikroműanyagot antarktiszi jégmintákban

Dunai Tibor

Továbbra is nő világszerte a fertőzöttek száma, a WHO növeli a járvány elleni küzdelemhez szükséges szállítmányokat

Dunai Tibor

A török rezsim páncélozott katonai járművel bontja a görög határkerítést

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben