21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Külföld

Washington szerint orosz zsoldosok aknázzák alá Tripoli környékét

A Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég zsoldosai számos aknát helyeztek ki a líbiai főváros, Tripoli környékén –  állította az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM) szerdán.

Az AFRICOM szerint “ellenőrzött felvételek bizonyítják”, hogy a zsoldoscsapat “álcázott pokolgépeket és aknamezőket” telepített Tripoli külvárosai körül egészen a keletre található Szirt kikötővárosáig. Hangsúlyozta: ez újabb megsértése az ENSZ líbiai fegyverembargójának, ami ártatlan civilek életét fenyegeti.

“Az orosz állam által támogatott Wagner Group semmibe veszi  a líbiaiak biztonságát” – jelentette ki Bradford Gering vezérőrnagy az AFRICOM-tól. Mint mondta, a zsoldosok felelőtlen taktikái elnyújtják a konfliktust és a civillakosság szükségtelen szenvedését okozzák. “Oroszországnak megvan a hatalma, hogy leállítsa őket, de az akarata hiányzik ehhez” – hangoztatta.

Az Egyesült Államok ismételten azzal vádolta Moszkvát, hogy a zsoldoscsapatok közreműködésével avatkozik be az észak-afrikai országban dúló konfliktusba. Az AFRICOM májusban olyan értesülést osztott meg, miszerint orosz harci repülőgépek érkeztek a Tripoliban székelő nemzeti egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr támogatására. ENSZ-szakértők május elején erősítették meg a Wagner Group tevékenységét Líbiában.

Moszkva tagadja, hogy bármi köze volna a zsoldosokhoz, ugyanakkor egyes értesülések szerint a biztonsági cég közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba.

Törökország Líbiában a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormánynak nyújt katonai támogatást, amely a közelmúltban lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében az ország déli és keleti felét uraló Halífa Haftar tábornok 14 hónapon át tartó offenzívája Tripoli ellen összeomlott, és a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege erőfölénybe került a hadúr csapataival szemben. A tobruki központú parlamentre támaszkodó Haftar tábornok Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Meghaladta az 1,85 milliót a fertőzöttek száma a világon

Dunai Tibor

Izrael újra bombázta Szíriát (képekkel)

Kiss Albert

Franciaországban nyolc milliárd eurós megállapodás született az egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben