7.6 C
Budapest
2020. április 5., vasárnap
Elemi.hu
Belföld Hírek

Vonatokat vett a MÁV, nem férnek át az alagúton.

Nagyon gyors is lehetne…

 

Átalakításokra lesz szükség, hogy jövőre úgy tudják használni az emeletes vonatokat, ahogy tervezik.

Már készülnek az emeletes vonatok, amelyeket jövőre állíthat forgalomba a MÁV. A Magyar Nemzetnek a cég vezérigazgató-helyettese, Kormányos László azt mondta: átalakításra lesz szükség, hogy ezeket a vonatokat el tudják vinni a Déli pályaudvarra és Kőbánya-Kispestre.

A KISS motorvonat 31 centivel magasabb, mint a most használt Flirt. Ez pedig azt jelenti, hogy a Kelenföld és a Déli közt lévő alagútba most nem férne be. Ez egy darabig nem fog problémát okozni, mert az új vonatokat elsőként a váci és a szolnoki vonalra vezénylik ki, de a terv az, hogy jövő nyáron a balatoni vonalra is ezeket küldenék. Ehhez azonban a pálya ágyazatát át kell majd alakítani, addig is Kelenföld lesz a végállomás.

Sürgető feladat Kőbánya-Kispest alkalmassá tétele is, ott nem lehet megúszni a felújítást, mert a szolnoki vonalon már jövőre járnának az emeletes vonatok. Ott a lap szerint a felsővezetéket és a peronokat kell átalakítani.

A MÁV szerződése összesen 40 motorvonat lehívására biztosít lehetőséget. Ebből 19 darabot rendelt meg a vasúttársaság, amelynek mintegy 100 milliárd forintos forrásigényét az uniós Integrált közlekedésfejlesztési operatív programból (IKOP) finanszírozza. A vasúttársaság célja a fennmaradó 21 darab mielőbbi lehívása is.

 

A kétszintes motorvonatok – melyek engedélyezett sebesség 160 km/h – korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd. Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak (a kerékpárhelyek száma további 24 darabbal bővíthető.

 

Kapcsolódó híreink

Gulyás Gergely: Óriási lehet a látencia

Szabó Norbert

Fáklyaként lángoló autók – így “ünnepel” Franciaország

Irányi Dániel

Lekerülnek az étlapról a cicák és a kutyák

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben