Vonatokat vett a MÁV, nem férnek át az alagúton.

By on 2019.06.17. 0 129 Views

Nagyon gyors is lehetne…

 

Átalakításokra lesz szükség, hogy jövőre úgy tudják használni az emeletes vonatokat, ahogy tervezik.

Már készülnek az emeletes vonatok, amelyeket jövőre állíthat forgalomba a MÁV. A Magyar Nemzetnek a cég vezérigazgató-helyettese, Kormányos László azt mondta: átalakításra lesz szükség, hogy ezeket a vonatokat el tudják vinni a Déli pályaudvarra és Kőbánya-Kispestre.

A KISS motorvonat 31 centivel magasabb, mint a most használt Flirt. Ez pedig azt jelenti, hogy a Kelenföld és a Déli közt lévő alagútba most nem férne be. Ez egy darabig nem fog problémát okozni, mert az új vonatokat elsőként a váci és a szolnoki vonalra vezénylik ki, de a terv az, hogy jövő nyáron a balatoni vonalra is ezeket küldenék. Ehhez azonban a pálya ágyazatát át kell majd alakítani, addig is Kelenföld lesz a végállomás.

Sürgető feladat Kőbánya-Kispest alkalmassá tétele is, ott nem lehet megúszni a felújítást, mert a szolnoki vonalon már jövőre járnának az emeletes vonatok. Ott a lap szerint a felsővezetéket és a peronokat kell átalakítani.

A MÁV szerződése összesen 40 motorvonat lehívására biztosít lehetőséget. Ebből 19 darabot rendelt meg a vasúttársaság, amelynek mintegy 100 milliárd forintos forrásigényét az uniós Integrált közlekedésfejlesztési operatív programból (IKOP) finanszírozza. A vasúttársaság célja a fennmaradó 21 darab mielőbbi lehívása is.

 

A kétszintes motorvonatok – melyek engedélyezett sebesség 160 km/h – korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd. Az emeletes motorvonatokon három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak (a kerékpárhelyek száma további 24 darabbal bővíthető.