7.6 C
Budapest
2020. április 5., vasárnap
Elemi.hu
Belföld Hírek

Vízszennyezési bírságot kapott Mészáros Lőrinc erőműve

A vízügyi hatóság lezárta az eljárást, amit azért indítottak, mert szennyező anyagok jutottak a környező patakokba a Mátrai Erőmű víztározójából – írja a hvg.hu.

Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – közölte a szervezet a hvg.hu-val. A bírságot megállapító határozat az erőmű üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi ipari víztározóból kibocsátott szennyezett víz által a befogadó felszíni vizekben okozott rendkívüli vízszennyezés miatt indított eljárásban született.

Július végén napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől – számolt be a HEOL.hu hírportál. A víznek először zöld színe volt, majd szürkés és fekete iszapos lett, mint a mocsár – ecsetelte egy helyi asszony a lapnak. Az ügyben érintett hatóságok – vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem – bejelentés alapján vizsgálatokat indítottak. A katasztrófavédelem mint vízügyi hatóság később arra jutott, hogy az Őzse-völgyi ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését. A hatóság ezt követően indított vízszennyezési bírság kiszabására irányuló eljárást. Az erőmű tározójába vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét a Viresol Kft., amelynél szabálytalan hulladéktárolást állapítottak meg – a Heves Megyei Kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresolt.

A Viresol Kft. keményítőgyárat üzemeltet, és ahogy a Mátrai Erőmű is, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. A gyárat 2019 februárjában adták át, Mészáros felcsúti szomszédja, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. A beruházás összesen 33 milliárd forintból valósult meg, amelyből a magyar kormány 6,2 milliárd forintot állt. A Viresolban évente 250 ezer tonna búzát tudnak feldolgozni, hogy egyebek között takarmányt és alkoholt készítsenek belőle.

Nem a júliusi volt az utolsó hasonló úgy a Mátrai Erőműnél, november elején az erőmű több dolgozója szúrós szagú gázt észlelt, zsebeikben a fémpénzek elszíneződtek, többen rosszul lettek. Egy, a 444.hu birtokába jutott belső levél szerint már ekkor az Őzse-völgyi tározóból vett vízre gyanakodtak. Pár nappal később már a környező településekről is jelezték a szúrós szagú gázt. A katasztrófavédelem november 12-én adott ki közleményt, miszerint egy, a telephely területén lévő technológiai víztározóban képződött a kén- és foszfortartalmú gáz, feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt – a gáz emberre nem volt veszélyes. A kormány részéről egyedül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állt ki, és közölte, hogy „az ellenőrzések az erőműnél folyamatosak, az adatok alapján egyszeri esemény volt a határérték-túllépés a napokban, azóta semmilyen rendellenesség nem tapasztalható, semmilyen határérték-túllépést nem mérnek”.

Egyébként a magyar állam (egész pontosan az állami villamoscég, az MVM) épp megveszi Mészárosék többségi részesedését a Mátrai Erőműben, már csak az a kérdés, mennyi pénzért. A tervek szerint az elavult, rossz állapotban lévő, környezetkárosító szénerőművet nem akarják bezárni, hanem legalábbis részben gáztüzelésűre alakítanák át – többek közt az ilyen projektekre szolgáló uniós forrásokból. Mindenesetre úgy tűnik, Mészárosék már nyertek az üzleten, a pár éve megszerzett cégből már kivettek 11 milliárd forint osztalékot – no nem a nyereségből, mert az nem volt, hanem az eredménytartalékből. A céges beszámolók tanúsága szerint az erőművet ennél kevesebbért szerezték meg az előző tulajdonosoktól, a német RWE Powertől és az EnBW-csoporttól.

(hvg.hu)

Kapcsolódó híreink

Gaudi: a Mi Hazánk egyik küldetése az elszámoltatás

bojtilaszlo

Az operatív törzs szerint nem kellene megtartani a március 15-i rendezvényeket

Kemény János

Tíz kutyát halálra éheztetett. Felfüggesztett börtönt kér az ügyész.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben