9.2 C
Budapest
2020. március 29., vasárnap
Elemi.hu
Belföld Hírek

Visszaeső állatkínzó: újabb kutyapokol egy kecskeméti tanyán

Újabb tanyán folytatja a kutyák sanyargatását az a lajosmizsei férfi, aki ellen jelenleg is eljárás van folyamatban a bíróságon állatkínzás ügyében. Most Belső-Nyírben bérelt egy házat, ahol negyven kutyát tartott embertelen körülmények között. A főbérlője két hónapja jött rá, mi folyik a tanyán. A szomszédok úgy tudják, a férfi az elhullott kutyákat feldarabolja, és megeteti a többivel. – írja megrázó beszámolójában a hiros.hu. Alább a teljes cikk:

Amikor hétfőn reggel kimentünk a Belső-Nyírben található tanyához, senki sem volt otthon. A kerítésen tábla figyelmeztet a harapós kutyákra, mögötte láncra vert kaukázusi juhász ugat, két másik kutya szabadon, egyik sem túl bizalomgerjesztő.

A ház előtt levágott kacsafejek állnak ládákban. A szomszéd szerint csütörtökön hozta a kutyák „gazdája”, azóta azonban nem kaptak belőle a szerencsétlen állatok. Pénteken az állatvédők vittek a kutyáknak enni, nélkülük valószínűleg már nem élnének.

Kép: hiros.hu  

A tanya mellett halmokban áll a kutyaürülék, kicsit távolabb kidobott bútorok hevernek. Innen már jól látszik, hogy legalább húsz kutya senyved láncon. Egy másik kaukázusi, aminek szőre loboncokban lóg, nem is ugat. Teljesen apatikus. Csak szomorúan néz ránk a kerítés mögül, minden reményét elvesztette már.

A kerítés mögül látszik, hogy összetákolt házakban, láncokon legalább húsz kutyát tartanak itt. Van köztük keverék, és őrjöngő harci kutya is. Mint megtudtuk, az állatok felét már átmenekítette a férfi egy másik tanyára.

Kép: hiros.hu  

A legszomorúbb az egészben, hogy ez már nem az első eset. A lajosmizsei férfit, aki a tanyát bérli, jól ismerik a hatóságok és az állatvédők is. Jelenleg is folyik ellene egy bíróság eljárás, egy másik ügyben pedig nyomoznak ellene. A vád szerint M. Zsolt 2015 júliusa és 2016 januárja között egy lajosmizsei tanyán tartott főként német juhász jellegű keverék kutyákat embertelen körülmények között, alig két méteres láncra kötve. Csak nagy ritkán adott nekik enni és inni, és ápolásukról sem gondoskodott. Állatvédők jártak a szerencsétlen állatokhoz, hogy ne pusztuljanak el.  A férfi többszöri felszólítás ellenére sem hagyott fel a kutyák sanyargatásával, így a helyi állatvédő szervezetek munkatársai 2016. január 21-én elszállították az állatokat.

M. Zsolt hasonló szaporító telepet rendezett be egy Kecskeméthez közeli tanyán is. 2016 februárjában a hatóságok és az állatvédők összesen 64, csontsovány – főként kibelezett hűtőszekrényekben – tartott kutyát koboztak el. Az ebek állapotát látva a kiérkező hatósági állatorvos is elsírta magát. Ez az ügy jelenleg nyomozati szakaszban van.

A férfi ártatlannak és gondoskodó, lelkiismeretes kutyatartónak vallotta magát a bíróságon. Azt állította, sokat foglalkozik a kutyákkal, kiképzi őket, azután adja el.

Jelenleg a legfontosabb bizonyítékokról, a fényképekről folyik a vita a Kecskeméti Törvényszéken. A következő tárgyalást február 25-re napolták el, amikor újra behívják a szakértőket. Az ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Úgy tűnik azonban, M. Zsolt nem rettent meg mindezektől, mert most ezen a belső-nyíri tanyán folytatja a kutyák kínzását. A főbérlőjének sejtelme sem volt arról, milyen előélete van. Ő épp kutyái felügyeletét bízta rá.

– 2017 novemberében költözött a tanyámra, amikor én külszolgálatba mentem. Előadta, hogy ő kutyatenyésztő- és kiképző, a rendőrség is tőle viszi a kutyákat. Én pedig rábíztam két bull terrieremet, hogy jó kezekben legyenek – meséli a tanya tulajdonosa. – Két hónappal később derült ki, hogy nem foglalkozik velük, ezért akkor el is vettem tőle. Édesanyám látta azt is, hogy töménytelen mennyiségben vitt a tanyára kutyákat.

A tulajdonoshoz sok panasz érkezett a lakóról, nemcsak a szomszédok nehezteltek rá, de a városrendészeknek is feltűnt a tanya melletti illegális hulladéklerakó. (Zsolt azt állította, hogy itt képzi ki a kutyákat.)

Aztán két hónapja ott találta az állatvédőket, a rendőrséget és a NÉBIH munkatársait. Számára akkor derült ki, ki is az albérlője. Azóta felmondták a szerződést. Úgy tudja, egy másik tanyát bérelt, oda vitte át a kutyák egy részét.

– Múlt pénteken egy kaukázusi kiszökött, megtámadott minket a kocsiban, amikor a tanyához mentünk. Hiába próbáltuk elérni Zsoltot, ezért elvitettük – mesélte.

Erről a közvetlen szomszéd is beszámolt a helyszínen, amikor a NÉBIH munkatársai épp jegyzőkönyvet vettek fel. Nekik is elmondta, hogy a férfi csak hébe-hóba jár ki a tanyára. Amikor pedig a félelmetes medveölő kiszabadult, az ő udvarukba is bemerészkedett. Farkasszemet nézett hároméves kislányával. A házba menekültek a kutya elől. Egy másik lakó, aki nemrég költözött el az áldatlan állapotok miatt, azt mondta, látta, amikor elpusztult kutyatetemekkel etette meg a férfi a még élő állatait.

A NÉBIH már megtette a feljelentést az ügyben. Lakos György, a Fészekrakó Alapítvány állatmentő szolgálatának vezetője, aki a korábbi két esetben is feljelentést tett, a NÉBIH-hel egyeztetve azonnali bírói intézkedést kért a kutyák védelme és a konkrét életveszélyre hivatkozva. Ilyen esetben 1-3 nap alatt születhet meg a döntés az állatok elvételéről és elhelyezéséről.

A kérdés már csak az, hogy ezek után felhagy-e a szaporítással M. Zsolt. Február 25-én lesz a következő tárgyalása. Ott kiderül, milyen ítéletet születik. Az állatvédők bíznak a bírói szigorban, másképp ugyanis nem lehet megfékezni egy visszaeső állatkínzót.

(hiros.hu nyomán, kép: hiros.hu)

Kapcsolódó híreink

Szóvá tette a szemetelést, összeverték

Szabó Norbert

„A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom.”- három évforduló egy napon

szilardkrebsik

Miskolc új vezetése alanyi jogon ad húszezer forintot a születendő gyermekek után

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben