27.4 C
Budapest
2020. augusztus 11., kedd
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld Tudomány

Venezuela egyetlen műholdja elveszett az űrben

Letért Föld körüli pályájáról és üzemképtelenné vált Venezuela egyetlen telekommunikációs műholdja, műsorszórási gondokat okozva az egyébként is súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő latin-amerikai országnak – jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.

A Kínában gyártott, 2008-ban fellőtt műhold mindenekelőtt Venezuela vidéki, az optikai kábel-hálózat által le nem fedett területei internetszolgáltatása biztosításában segített, emellett elérhetővé tette az erősen kormánypárti állami televíziós csatornákat a szegény, vidéki otthonokban, amelyek nem rendelkeznek kábeltelevíziós hozzáféréssel.

A korábbi elnök, Hugo Chávez akkor még azzal kérkedett, hogy a hattonnás szerkezet segít majd a 21. század szocializmusának építésében és hozzájárul Venezuela függetlenségéhez és szuverenitásához. Chávez utódja, Nicolás Maduro elnök alatt azonban az ország a rossz gazdálkodás és az amerikai szankciók súlya alatt nyög, miközben a műhold három évvel az üzemidejének tervezett 2023-as lejárta előtt használhatatlanná vált.

“A kormánynak most nemzetközi műholdas szolgáltatókhoz kell fordulnia, hogy segítsenek az általa előállított tartalmak sugárzásában” a latin-amerikai ország legszegényebb állampolgárainak – mondta William Pena telekommunikációra szakosodott venezuelai újságíró. A kereskedelmi műholdakra való áttérés viszont dollármilliókat emészthet fel, illetve a Venezuelával szemben elrendelt amerikai szankciók is akadályt jelenthetnek – tette hozzá.

Az állami televíziós csatornákat továbbra is lehet fogni kábelen, illetve hagyományos antennákon keresztül, de a műhold kiesése miatt jóval körülményesebb lesz elérni a tartalmakat az ország roskatag telekommunikációs infrastruktúrával rendelkező részeiben – mondta Pena.

A VeneSat-1 műhold problémáit először március 13-án észlelték amerikai vállalatok. A venezuelai tudományos minisztérium március 25-én erősítette meg, hogy a Simón Bolivarról elnevezett szerkezet jelentősen letért pályájáról és működésképtelenné vált, ennek okát azonban nem közölte.

Külföldi szakértok szerint mindezt túlmelegedés, alkatrészhiba vagy mikrometeorit-becsapódás is okozhatta. Venezuelai szakemberek viszont abból indulnak ki, hogy a hibát üzemanyaghiány okozhatta, mert politikai döntés alapján a műhold pozíciója a baráti Uruguaynak kijelölt 78. hosszúsági fokra került, nem pedig a Venezuelának földrajzi elhelyezkedése miatt sokkal kedvezőbb 68. hosszúsági fokra, ami miatt viszont a tervezettnél több üzemanyag kellett a pályán tartásához.

“A műhold ideológiai fennköltség áldozatává lett” – hangoztatta Pena.

MTI

 

Kapcsolódó híreink

Tényfeltáró plakát borzolja a kedélyeket Újbudán

Irányi Dániel

Dörner György: Magyarországról mérgezik Magyarországot

Gabay Dorka

Olaszországból hazatért a sofőr, de felesége kidobotta, mert félt a koronavírustól

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben