23 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Környezetvédelem

Újra szökésben van a medve, amelyet korábban hónapokig “köröztek” Olaszországban

Újra szökésben van Olaszországban az a barnamedve, amelyet áprilisban sikerült befogni, miután kilenc hónapig randalírozott az észak-olaszországi Trento megyében – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Az M49-ként ismert ragadozó egy elektromos kerítésen és falon keresztüljutva szökött meg a Casteller nevű állatgondozó központból. Amíg az állaton rajta van a nyomkövetője, addig a vadőrök figyelni tudják a mozgását.

A bravúros szökései miatt már Pillangóként is emlegetett állat először 2019 júliusában szökött meg a központból, a hatóságoknak csak április végén sikerült befogniuk. A medve jelentős károkat okozott a földműveseknek és az állattenyésztőknek is. A téli álom leteltével pedig ismét több állatot széttépett.

Múlt nyáron az olasz kormány is foglalkozott a problémával: az állatvédők ellenkezése ellenére ugyan elrendelték a medve kilövését, ám a környezetvédelmi miniszter végül megtiltotta az állat megölését.

A medvék a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A ragadozókat egy Európai Unió által finanszírozott program keretében újra betelepítették a megye központjához, Trentóhoz közeli erdőkbe, aminek következtében azonban gyakoribbá váltak az ember és állat közti konfliktusok.

A trentói vadőrök egy nőstény medvét is keresnek, amely a múlt hónapban megtámadott két kirándulót. Apa és fia megsérült, de túlélte a támadást.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

További pusztulás fenyegeti a Nagy-korallzátonyt

Kiss Albert

A vártnál gyorsabb ütemben olvad a jég Grönlandon

bojtilaszlo

A klímaváltozás megnyirbálja a fülemülék szárnyait

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben