6.1 C
Budapest
2020. február 27., csütörtök
Elemi.hu
Hírek Környezetvédelem

Újra akarnak nyitni egy bányát a Pilisben. Hatalmas a felháborodás.

Strómanok vezette kétes cégek próbálkoznak…

Miközben a világ egyre inkább aggódik az éppen lángoló őserdőkért, illetve ebből következően magáért a bolygónkért, addig itthon a Pilisben egy évtizedek óta nem működő bánya újraindítása van napirenden, amely ráadásul Natura 2000-es területen helyezkedik el. Amennyiben a kőfejtőt újranyitja a C&C Property Holding Kft., akkor a fejtés miatt megközelítőleg 3 hektáron, azaz 30 ezer négyzetméteren minden fát ki kell vágni, míg az itt élő állatvilág ezzel elveszíti a lakóhelyét. Minderről a Kert TV által készített, Youtube-on elérhető filmben számolt be McMenemy Márk.

Ami sajnos még a fentieknél is felháborítóbb, hogy jogilag a bányászati engedélyt megkapó cégnek komplex hatástanulmányt sem kell készítenie, ugyanis az ügyben eljáró hatóság arra hivatkozik, hogy a bányát nem bezárták, hanem csak szüneteltették a kitermelést. Így az újratermelés jogilag mindenféle hatástanulmány nélkül beindítható. Ráadásul hozzátették, nincs a környéken semmilyen kiemelt létesítmény, ami a tanulmány elrendelését indokolná. Ez így van, csak maga az ERDŐ, Pilisvörösvár egyetlen olyan erdeje van ott, ahol emberek ezrei pihenik ki fáradalmaikat, túráznak, illetve sportolnak.

Persze, gondolhatja azt bárki, biztos a világon is nagyon ritka ásványi kincset rejt a föld mélye, és ezért érdemes a területet az üzleti érdekeknek alávetni. A helyzet azonban nem ez: egyszerű zúzott kőről, azaz murváról van szó, melynek értéke kilogrammonként hét forint. A cég a kedélyek lehűtésére előállt egy rekreációs tervvel, miszerint 20 év működés után az elhordott hegy helyét építési hulladékkal töltenék fel, amit beterítenének egy réteg földdel.(magyarhang)

Kapcsolódó híreink

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben – vasárnap tizennégy szavazattal győzött a népfront

Szabó Norbert

Bátonyterenye: egy anyukát és a kislányát verték meg

Szabó Norbert

Húszezer adag drog volt a Szigeten elfogott hollandoknál.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben