Újra akarnak nyitni egy bányát a Pilisben. Hatalmas a felháborodás.

By on 2019.08.27. 0 103 Views

Strómanok vezette kétes cégek próbálkoznak…

Miközben a világ egyre inkább aggódik az éppen lángoló őserdőkért, illetve ebből következően magáért a bolygónkért, addig itthon a Pilisben egy évtizedek óta nem működő bánya újraindítása van napirenden, amely ráadásul Natura 2000-es területen helyezkedik el. Amennyiben a kőfejtőt újranyitja a C&C Property Holding Kft., akkor a fejtés miatt megközelítőleg 3 hektáron, azaz 30 ezer négyzetméteren minden fát ki kell vágni, míg az itt élő állatvilág ezzel elveszíti a lakóhelyét. Minderről a Kert TV által készített, Youtube-on elérhető filmben számolt be McMenemy Márk.

Ami sajnos még a fentieknél is felháborítóbb, hogy jogilag a bányászati engedélyt megkapó cégnek komplex hatástanulmányt sem kell készítenie, ugyanis az ügyben eljáró hatóság arra hivatkozik, hogy a bányát nem bezárták, hanem csak szüneteltették a kitermelést. Így az újratermelés jogilag mindenféle hatástanulmány nélkül beindítható. Ráadásul hozzátették, nincs a környéken semmilyen kiemelt létesítmény, ami a tanulmány elrendelését indokolná. Ez így van, csak maga az ERDŐ, Pilisvörösvár egyetlen olyan erdeje van ott, ahol emberek ezrei pihenik ki fáradalmaikat, túráznak, illetve sportolnak.

Persze, gondolhatja azt bárki, biztos a világon is nagyon ritka ásványi kincset rejt a föld mélye, és ezért érdemes a területet az üzleti érdekeknek alávetni. A helyzet azonban nem ez: egyszerű zúzott kőről, azaz murváról van szó, melynek értéke kilogrammonként hét forint. A cég a kedélyek lehűtésére előállt egy rekreációs tervvel, miszerint 20 év működés után az elhordott hegy helyét építési hulladékkal töltenék fel, amit beterítenének egy réteg földdel.(magyarhang)