22.7 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Hírek Tudomány

Ujjlenyomat helyett lézerrel figyelt szívverés.

Újabb biometrikus módszer…

Szívverésünket figyelné meg az amerikai hadügy, de a katonáknak nem lettek orvosi ambícióik, és a leolvasott információt nem a kardiológusunknak küldik el: csupán a személyazonosságunkat vizsgálják.

Kifejlesztettek egy Jetson nevű lézeres megoldást, amivel 200 méteres távolságból le tudják olvasni a pulzusunkat. Ennek ugyanolyan egyedi mintázata van, mint mondjuk az arcunknak vagy az ujjlenyomatunknak, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy minden egyes mérési eredményhez egy-egy nevet kapcsoljanak. A többi biometrikus azonosítóhoz képest a fő különbség az, hogy a szívverésünket képtelenség megváltoztatni.

A lézer simán átlát egy pólón, hogy megnézze a bőrünk pulzálását, de egy télikabát már kellő védelmet nyújt a nyomkövetővel szemben. Mozgó célpont ellen sem tudják bevetni, legalább fél percen át egy helyben kell maradni ahhoz, hogy elegendő adatot gyűjtsenek be rólunk, így a módszer csak az ülő és egy helyben álló embereken alkalmazható jól. És akkor még szóba sem került, hogy a Pentagon mégis honnan ismerné a pulzusunkat, még mielőtt elkezdene méricskélni.

HA VISZONT MINDEN STIMMEL, A LÉZERES MÓDSZER 95 SZÁZALÉK PONTOSSÁGÚ

Megvan az esély rá, hogy ez a technológia a későbbiekben fölöslegessé teszi az arcfelismerést és a többi biometrikus módszert, és talán még az orvosokhoz is eljut, hogy kényelmesebben tudják ellenőrizni a páciensek szívverését.

(MIT Technology Review/index.hu)

Kapcsolódó híreink

Ingyen látható online Gera Marina friss Emmy-díjas filmje, az Örök tél

Szabó Norbert

Tunéziában robotrendőrrel ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását (videó)

Kiss Albert

A felvásárlási láz miatt a duplájára drágultak a zöldségek

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben