5.8 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Belföld Hírek Kiemelt

Úgy kezdődött, ellopták a fát és rabszolgát tartottak

Most a TASZ védi őket…

Nem állapított meg a bíróság rasszista indítékot, zaklatásért ítélte el a Betyársereg tagjait, akik hónapokon át fenyegettek egy Heves megyei roma családot.-írja szomorúan a liberális jogvédő TASZ a honlapján

Majd folytatják: Az Egri Járásbíróság számára irreleváns volt, hogy az elkövetők a neonáci szervezet tagjai voltak, mégpedig azért, mert politikai kérdésekben nem foglalhat állást. Szerinte a sértettek túlreagálták az ügyet. Szerencsére a másodfokú bíróság ezt a hibát még korrigálhatja.

Hogy miről is van szó? A sértettek megkeresték a TASZ-t 2015 tavaszán….

Érted? Írni-olvasni alig tudnak, fát lopnak mert annyira nincs pénzük, de ott a TASZ telefonszáma az ájfonban. 

Néhány hónappal korábban megjelent egy cikk egy megyei hírportálon, amely szerint egy Heves megyei kistelepülésen egy család tagjai fát lopnak és rabszolgaként tartják munkatársaikat. A cikkben meg nem nevezett családot egyesek a sértettekkel azonosították, és bár a bűncselekmények felderítése a rendőrség feladata lenne, a családdal konfliktusban álló helyi lakos a Betyárseregtől kért segítséget. 

Érted? Lopnak, felismerik őket, a rendőrség és a bíróság tehetetlen. A család konfliktusban áll a helyi – lopást elutasító- lakosokkal. Az erőszakos bűnözők ellen a helyi lakosok sportoló hazafiakat hívnak segítségül. Ami ebben az országban már bűn. 

A TASZ szerint “szélsőséges, rasszista ideológiát képviselő szervezettől, amelytől az ilyen „szolgáltatást” a fajnemesites@gmail.com címen lehet megrendelni.”

Érted? A TASZ szerint szélsőséges, rasszista, neonáci stb. A TASZ-nak a bűnözőkön, drogosokon, melegeken kívül mindenki szélsőséges és rasszista? 

2015 februártól júniusig a Betyársereg halálfejes, “Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!” feliratú pólóját viselő tagjai rendszeresen megfélemlítették a család tagjait. A gyerekeket, felnőtteket egyaránt: rendszeresen fotózták, videózták, miközben szidalmazták, cigányozták és felszólították őket, hogy hagyják el a települést. 

Érted? A család meg lett félelmítve. Videózták őket. A falvakban vascsővel, karóval verik agyon az időseket, rabolnak, gyilkolnak, a halott nénit még megerőszakolják, de a TASZ-tól ilyenkor nem látunk közleményt. Bezzeg most. Levideózták a fatolvajokat. Akik amúgy rabszolgákat is tartottak. 

2017 decemberében az Egri Járási Ügyészség gyűlöletbűncselekmény elkövetésével vádolta meg a Betyársereg öt tagját. Ez számunkra is váratlan fordulat volt, hiszen a hónapokig tartó zaklatást, megfélemlítést a rendőrség az események idején nem vette komolyan. Az ötgyermekes családfő cipőben aludt hónapokig azért, hogy ha éjszaka megtámadnák a családját, azonnal ki tudjon pattanni az ágyból. Hiába hívták fel a rendőrséget szinte naponta a zaklatás miatt, nem kaptak valós védelmet és nem indult érdemi eljárás, csak azok után, hogy a sértettek hozzánk fordultak segítségért. Ezt követően került megyei hatáskörbe az ügy, végül másfél év nyomozás után a rendőrség meggyanúsította a Betyársereg tagjait csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével. Ám az egri ügyészség akkor még nem látta eléggé megalapozottnak az ügyet: megszüntette a nyomozást.

A TASZ panasza alapján a Heves Megyei Főügyészség 2017 áprilisában elrendelte a nyomozás folytatását. Megállapította, hogy a nyomozás megszüntetésére megalapozatlanul, a bizonyítékok egyoldalú mérlegelésével került sor. A járási ügyészség kellő kritika nélkül fogadta el a terheltek vallomásait, túlzott jelentőséget tulajdonított a sértettek vallomásaiban lévő ellentmondásoknak és több bizonyítékot figyelmen kívül hagyott. Így a vádemelésre csak 2017 decemberében került sor. Az ügyészség figyelembe vette, hogy a sértetteket az eseménysorozat annyira megfélemlítette, hogy – bár addigra már nem voltak a településen a Betyársereg tagjai – 2016 februárjában elköltöztek a faluból.

Az Egri Járásbíróság tíz tárgyalási napon át tárgyalta az ügyet 2018 májusától mostanáig. A 2020. február 12-i ítélet szerint a hat vádlottból öt bűnös, de nem a vád szerinti közösség tagja elleni erőszak bűntettében, hanem többrendbeli, társtettesként és csoportosan elkövetett zaklatásban. Ha nem hallgattuk volna végig a szóbeli indokolást, akár elégedettek is lehetnénk: a vádlottakat elítélték, pénzbüntetést kaptak, aminek a kifizetése valószínűleg megterheli őket, és ilyen módon az ítéletnek lesz visszatartó ereje.

Mégsem lehetünk elégedettek, mert az ítélet indokolása számunkra elfogadhatatlan. Nem önmagában azért, mert a vádtól eltérően zaklatásnak minősítette a bíró a vádlottak cselekményét, hiszen zaklatást is lehet rasszista indítékkal elkövetni, amit a bíróság súlyosító körülményként figyelembe vehetett volna. A baj azzal van, hogy a bíróság nem volt hajlandó figyelembe venni a társadalmi kontextust, amiben az ügy zajlott, és ezáltal az elkövetők nyilvánvaló indítékát. Arra hivatkozva, hogy politikai ügyekben nem foglalhat állást, egyszerűen kirekesztette a tényállásból az ügy lényegét: azt, hogy a Betyársereg tagjai voltak az elkövetők, ezért rettegtek tőlük minden alappal a roma származású sértettek. Márpedig ez nem olyan körülmény, amit figyelmen kívül hagyhat a bíróság, még ha köze is van a politikához. Ilyen alapon a magyar bíróság nem oszlathatta volna fel a Magyar Gárdát vagy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet sem, hiszen ezek a szervezetek is megjelentek a politikai térben. De mivel tevékenységük a roma származású állampolgárok megfélemlítésére, jogaik megsértésére irányult, a bíróságok helyesen, jogerősen feloszlatták ezeket a gyűlöletcsoportokat.

Érted? A TASZ szerint rasszista indítékkal videózták a fatolvaj családot. Csak mert a “Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!” felírat volt a ruhájukon. Felkészül: rasszista indítékkal való nézés és rasszista indítékkal való járás.

A gyűlölet-bűncselekmények terén olyan nyilvánvaló jelentősége van az elkövető szélsőséges szervezeti tagságának, hogy azt a 2019 nyarán kihirdetett országos rendőrségi gyűlölet-bűncselekmény utasítás is hangsúlyozottan a gyűlölet-bűncselekmények felismerését segítő egyik előítélet-indikátorként tartja számon. (Ld. az utasítás 8. f) pontját: Gyűlölet motiválta incidens felmerülése esetén a büntetőeljárás során vizsgálni kell – többek között – a szervezett gyűlöletcsoportok részvételét, amelyre utalhat a gyanúsítotti csoport szimbolikáját hordozó megjelenése, gesztusai, illetve a csoport maga (elkövetésben való szerepvállalással)). Az elkövető előítéletes beállítottságát és szélsőséges szervezeti tagságát, illetve szervezett gyűlöletcsoportok részvételét a 2019 tavaszán született ügyészségi gyűlölet-bűncselekmény tárgyú körirat (NF.1621/2015/3.) is kiemeli, mint előítélet-indikátort.

Érted? Gyűlölet-bűncselekmény van, de nemzetiségi-bűncselekmény nincs. Ha a ruhádon szimbólum van, akkor már azzal gyűlölet-bűnöző vagy, ha csinálsz valamit, ha nem. 

Mindezek fényében szomorúan vettük tudomásul, hogy az egri járásbíróság nem volt hajlandó tudomást venni a vádlottak gyűlöletcsoport-tagságáról és egyáltalán nem vizsgálta előítéletes indítékukat, ellenben a sértettek sérelmét elbagatellizálta, túlértékelt egyéni sérelemnek titulálva azt.

A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy több sértett volt, és hogy folytatólagosan és társtettesként követték el a vádlottak a cselekményt. Viszont az idő múlását, azt, hogy öt évvel az események után került sor az elsőfokú ítélet kihirdetésére, hangsúlyosan a vádlottak cselekményét enyhítő körülményeként vette figyelembe.

Szerencsére az ügyészség a minősítés miatt is fellebbezett, így bízhatunk abban, hogy az Egri Törvényszék helyre teszi az ügyet.

Érted? Megvédték a helyi lakosokat akiket a rendőrség amúgy nem tudott. El lettek ítélve, mert videóztak is. A TASZ szerint kevés az ítélet amit kaptak. Kevés. Mert rasszista videózás volt. 

Érted? A TASZ nem szólal meg amikor idős néniket és bácsikat ér sérelem nap, mint nap. Úgy tűnik, inkább az elkövetőket segíti.  

Érted? Mert én nem…

(Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az elemi.hu álláspontját.)

Kapcsolódó híreink

Úszó EB: Karácsony Gergely a stratégiai döntéshozó testületben

Dunai Tibor

Nem tárgyal az USA

Kemény János

100 másodpercig zúgjanak a harangok június 4-én!

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben