27.7 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Gazdaság Kiemelt

Turizmus: a külföldi vendégek száma 99, a vendégéjszakák száma 98 százalékkal visszaesett

A külföldi vendégek száma 99, a vendégéjszakák száma 98 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 4 ezer vendég 22 ezer vendégéjszakát töltött el. Az éjszakák túlnyomó része a szállodákban realizálódott. A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év májusi értékének 1 százalékát sem érte el.

A belföldi vendégek száma 87, a vendégéjszakáké 86 százalékkal csökkent. A vendégszám 75 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 167 ezer volt. Utóbbi leginkább a közösségi szálláshelyeken és a szállodákban, legkevésbé a panziókban és a kempingekben esett vissza.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 93 százalékkal (3 milliárd forintra) esett vissza. 1763 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a hónap egy részében vagy egészében. Ötödükben nem volt vendégforgalom.

Az első öt hónap

Január-májusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 56 százalékkal kevesebb, összesen 4,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 59, a belföldi vendégek 53 százalékkal kevesebb (egyaránt 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 53 százalékkal csökkent, és 87 milliárd forintot tett ki.

A május jobb, mint az április

Egy hónappal a korábban a belföldi turizmus még rosszabb állapotban volt, akkor éves bázison a vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 95 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 99 százalékkal esett vissza, akárcsak most májusban.

Forrás: Napi.hu, fotó illusztráció

Kapcsolódó híreink

Niedermüller továbbra sem bánja

Kemény János

Semmelweis egyetem rektora: zárt térben újra maszkot kellene hordani

Szabó Norbert

Törésponthoz érkezett a világ az egyenlőtlenségek miatt

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben