7 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Belföld Hírek Kiemelt

Tüntetés Budapesten a gyöngyöspatai kártérítések miatt (+videó)

Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! – név alatt gyülekeznek a Nyugati térnél és vonulnak a parlamenthez a tüntetők.

A tüntetők a Nyugatinál gyülekeztek és tudósítónk beszámolója szerint egy-kétezren lehettek

A parlament előtt tartott tüntetésen többek közt Kaltenbach Jenő és L. Ritók Nóra is felszólal.

Az első megálló a Markó utcában volt a Pesti Központi Kerületi Bíróság közelében, itt Setét Jenő roma aktivista beszélt.

A tömeg ezután a parlamenthez vonult, ahol Setét Jenő a tüntetés főszervezője azt mondta, hogy romák, nem romák együtt állnak ki olyan eszmékért, ami az egész életünket meghatározza. Mert komolyan gondolják, hogy „Egy Magyarország, ide tartozunk”. Ezt kell meghallania a Miniszterelnöki Irodának is szerinte.

„Senki nincs a törvény felett, se cigány, se nem cigány, se dolgozó, se nem dolgozó, se miniszterelnök” – mondta, majd hozzátette: az egyetlen közte és Orbán Viktor között, hogy mindketten Soros-ösztöndíjasok.

Az ügy januárban robbant ki, amikor Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján a gyöngyöspatai iskolákban szegregált oktatást elszenvedő romáknak megítélt bírósági kártérítést munka nélkül szerzett pénznek nevezte, amelyet egy „etnikailag meghatározó csoport tagjai” kapnak.

Ennek előzménye, hogy tömegesen kell pénzeket kifizetnie az államnak, mert a másodfokú bíróság szegregáció miatt összesen 100 millió forintot ítélt meg több mint hatvan egykori gyöngyöspatai diáknak, azonban az állam fellebbezett.

A kormány végül úgy döntött, hogy felülvizsgálja a kártérítéses rendszert és a továbbiakban felfüggeszti a kártérítések kifizetését is. Azóta már többen, többféleképpen magyarázták a döntést, Rétvári Bence államtitkár például azt mondta, hogy a kormány azért nem fizet a roma családoknak, mert a pénz „nagyon gyorsan elmehet”, miközben a képzés, amivel természetben kárpótolna a kormány egy életre szól.

Az ügyben nemzeti konzultációt is indít a kormány, egy szombati Facebook-videóban Horváth László, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, milyen kérdéseket terveznek megvitatni a gyöngyöspatai kártérítés nyomán. Mint a videóban mondja, az egyik kérdés arra vonatkozik majd, igazságos-e a kártérítés? A másik kérdése pedig, ha megítélik a kártérítést, akkor miként teljesítsék azt?

Forrás: HVG

 

Kapcsolódó híreink

A kormány külön munkacsoportot alakít a Google és a Facebook miatt.

bojtilaszlo

Tizenkét órásra nőtt a kamionok várakozási ideje Csanádpalotánál

Dunai Tibor

Hatalmas tűz van Tiszaújvárosban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben