5.8 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Továbbra is előfordulhatnak a boszniaihoz hasonló kitörések

Még előfordulhatnak a szombati boszniai befogadótáborihoz hasonló megmozdulások, rendbontások, amikor migránsok figyelemfelkeltési céllal kitörnek – mondta Ördögh Tibor adjunktus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Balkán-szakértője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A közmédia tudósítója szombaton jelentette, hogy migránsok egy nagyobb csoportja kitört az egyik boszniai befogadótáborból, a helyi rendőrség nagy erőkkel vonult ki. A szombat esti beszámoló szerint véget ért a rendbontás, a rendőri jelenlétet mérsékelték.
A szakértő hozzátette: valódi információ nincs arról, hogy kik szervezik ezeket az akciókat. A bosznia-hercegovinai hatóságok nagy erőkkel próbálják megoldani a helyzetet. A konfliktusok abból adódnak, hogy (a migránsok) sokan vannak, nem megfelelő körülmények között, és nincs megfelelő információjuk – mondta, hozzátéve: a Balkánon senki sem abban az országban akar élni a menekülttábor lakói közül, ahol vannak.
A megoldás szerinte az lehetne, ha az Európai Unió összefogna az érintett nyugat-balkáni országokkal.
A szakértő azzal kapcsolatban, hogy Brüsszelben a nyugat-balkáni országok vezetőinek informális találkozója lesz vasárnap, azt mondta: az EU tavaly ősszel nem indította el a csatlakozási tárgyalásokat Montenegróval és Szerbiával, ezek az országok akkor csalódtak. Ha kikerül a térség a bővítésből, akkor Európa nem egyesül, a Balkánon “fekete folt” alakul ki, megjelenhetnek esetleg unió elleni érdekek. Példaként említette, hogy Kína számára fontosak az európai partnerek, az arab országok mint új befektetők jöhetnek, Törökország pedig már 20 éve “hódít” kulturális alapon a térségben.
Az EU felismerte, hogy vissza kell szerezni a bizalmat a Nyugat-Balkánon – mondta. Kitért arra, hogy a balkáni integráció politikailag és biztonságpolitikailag fontos régió az EU-nak, nem gazdasági okok miatt. A migráció problémát okoz a térségnek, társadalmilag is stabilitást jelentene az uniós tagság az országoknak.

MTI

Kapcsolódó híreink

Tovább gyengül a forint

bojtilaszlo

Napi abszurd: szabadságra ment a gyilkos, most a rendőrség körözi

Kiss Albert

Elrettentő büntetés: A tanórán támadt a szülő és gyereke, csak közérdekű munkára ítélték

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben