32.6 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Gazdaság

További 30-40 százalékkal drágulhatnak a gyümölcsök?

Várhatóan a gyümölcsök ára még a mostaninál is jobban elszáll Magyarországon — írta meg az Azénpénzem.hu. Az élelmiszerek a magyar boltokban májusban átlagosan 8,4 százalékkal kerültek többe az egy évvel korábbinál. Ezen belül a párizsi, a kolbász 22 százalékkal, az idényáras termékek a (burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs) majdnem 20 százalékkal drágult. Júniusi adat még nincs, de aggasztó jelek viszont már vannak.

 

Az idei évben is gyenge gyümölcstermés várható, így ez már a harmadik ilyen év — mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szakmai igazgatója az M1 aktuális csatornán. Hunyadi István arról beszélt: egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is. A gyenge termés a tavaszi fagy, az aszály, a nyár eleji esőzések és az enyhe tél miatt van.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábbi, szintén az M1-en kifejtett, becslése szerint gyümölcsből 500 ezer tonnára lehet számítani az idén az egyébként átlagosan évi 800-900 ezer tonnával szemben. A kereskedők ezért 30-40 százalékos drágulást prognosztizáltak.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó híreink

Vége az olcsó bécsi repülő járatoknak

Dunai Tibor

Hiteltörlesztési moratórium: kérdések és válaszok

Joó György

A magyarok 4 százaléka dolgozott feketén tavaly

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben