24.2 C
Budapest
2020. augusztus 7., péntek
Elemi.hu
Belföld Kiemelt

Többszázmilliós ÁFA-csalás miatt vették őrizetbe a hitgyülis Joób Mártont

Letartóztatta a Kecskeméti Járásbíróság a 250 millió forintos áfacsalással gyanúsított Joób Mártont és közvetlen munkatársait. Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre közölte: az ügyben eljáró nyomozási bíró a főügyészség indítványának megfelelően elrendelte a cég vezetőjének és két közvetlen munkatársának a 30 napos letartóztatását. A többi gyanúsított letartóztatásáról várhatóan még csütörtök délután döntenek – írja a 24.hu.

Joób Márton nemcsak a Hit Gyülekezetének oszlopos tagja, de a szegedi polgármester, Botka László bizalmasa is, az önkormányzatban pedig család- szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok is. A 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltjeként indult Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged), ám alulmaradt a fideszes B. Nagy Lászlóval szemben.

A főügyészség a szegedi baloldali önkormányzati képviselő és hét férfinak a letartóztatását indítványozta az ügyben. A megalapozott gyanú szerint fiktív számlázással közel 250 millió forintos hátrányt okoztak a költségvetésnek. A szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége között valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megyében folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal.

A költségek fedezésére, valamint az áfafizetési kötelezettségének csökkentésére három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, azaz Joób, valamint a szórólapterjesztést koordináló területi vezetők, és a fiktív számlázó cégeket biztosító személyek vannak. Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot.

A nyomozás során gyanúba keveredett a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is. Valószínűsíthető, hogy az is fogadott be fiktív számlákat, mintegy hárommillió forint adótartammal. A főügyészség szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását. A nyomozás során beszerzett adatok szerint ugyanis a gyanúsítottak egy része az eljárásról való tudomásszerzést követően megpróbált eltüntetni bizonyítékokat, és a rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt megpróbáltak rábírni arra, hogy változtassa meg a vallomását. És az eljárás során hamis nyilatkozattal próbáltak kivonni a bizonyítékok köréből olyan adathordozókat, amelyek terhelő adatokat tartalmaznak rájuk nézve.

A Hit Gyülekezete szerint az adócsalás ügyesség

A letartóztatott képviselő apja, Joób István korábban a Hit Gyülekezete szegedi első embere volt, egészen eddig az ügyig, azóta ugyanis lemondott. Az Amerikai Népszavát jegyző, magyarok-barnátnak finoman sem nevezhető, korábbi hitgyülis Bartus László szerint Németh Sándor és Joób István között ellentét feszült az utóbbi önállósága miatt. A Hit Gyülekezetének felelősségéről pedig ezt írja:

Ennek különös súlya van most, mivel Joób Márton 11 gyermek édesapja, és a család nagy bajba kerül, ha az apát letartóztatják és börtönbe is kerül. Mindezt úgy, hogy Németh Sándor és a Hit Gyülekezete sokat profitált Joób Márton sikereiből és szegedi politikai karrierjéből is. Az áfacsalást pedig, ha valóban elkövette, a Hit Gyülekezetében elfogadott hamis tanítások nyomán érezhette elfogadhatónak, mert Németh Sándor a bibliai Gedeon példázatán keresztül mindig azt tanította, hogy az adócsalás ügyesség, az “ördög lopása” elől megszerzett pénz. Adják a pénzt inkább Istennek (Németh Sándornak), ne az adóhivatalnak. Ilyen tanítások és elvárások után a legszívtelenebb módon hagyták magukra azokat, akik lebuktak és börtönbe kerültek.

(Fotó: MTI)

 

Kapcsolódó híreink

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt tettek feljelentés a madridi tartományi elnök ellen

Dunai Tibor

A Gréczy-faktor

Kemény János

Meghalt 3 beteg, és 3598-ra nőtt a fertőzöttek száma

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben