24.3 C
Budapest
2020. július 11., szombat
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Környezetvédelem Külföld

Több mint 35 milliárd liter kezeletlen szennyvizet engedett a tengerbe Koppenhága

A 2014 és 2018 közötti öt évben a Svédországot és Dániát elválasztó Öresund tengerszorosba 35,5 millió köbméter, vagyis 35,4 milliárd liter szennyvíz ömlött – idézi Hagen Olsennek, a dán környezetvédelmi hatóság munkatársának levelét az AFP hírügynökség.

A kezeletlen szennyvíz heves esőzések esetén a szennyvízcsatornából közvetlenül a nyílt tengerbe zúdul, a rendszer ugyanis nem bírja el a túlterhelést. A túlfolyás mértéke sokkolta a dán politikusokat és a környezetvédőket, akik az infrastruktúra javítását és a vízkezelési megoldások megújítását követelik.

A Ritzau dán hírügynökség szerint csak 2015-ben 120 olyan nap volt, amikor túlcsordult a koppenhágai szennyvízhálózat.

A környezetszennyezésre akkor derült fény, amikor kiderült, egy építkezési projekt előkészítése miatt a város engedélyt készül adni a HOFOR közművállalatnak arra, 290 millió liter kezeletlen szennyvíz Öresund-szorosba történő engedésére. A projekt vasárnap indult volna. Az emiatt kirobbant tiltakozások hatására a döntést októberre halasztották. Kijelöltek egy bizottságot, hogy döntsön a tervezett művelet esetleges betiltásáról, és konkrét megoldásokat javasoljon a problémára.

“Fontosnak érzem, hogy minden követ megmozgassak, mert abszolút biztos akarok benne lenni, hogy megtettünk minden lehetséges dolgot, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást”

– írta Ninna Hedeager Olsen, Koppenhága alpolgármestere az aggódó koppenhágaiaknak eljuttatott e-mailjében.

MTI

Kapcsolódó híreink

Egy madár miatt zuhanhatott le a kanadai harci repülőgép (+galéria)

Dunai Tibor

Kommentár nélkül: Jakab a DK Facebookján

Szabó Norbert

Őrület: gyerekpornó, nemi erőszak, állatokkal való fajtalankodás és spermás süti…

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben