28.5 C
Budapest
2020. július 2., csütörtök
Elemi.hu
Külföld

Több mint 200 túszt szabadított ki a nigériai hadsereg a Boko Haram fogságából

A nigériai hadsereg kimentett 241 embert a Boko Haram iszlamista terroristaszervezet fogságából az északkeleti Borno államban – jelentették be helyi idő szerint csütörtökön nigériai katonai források.

A túszokat, akik közt 105 nő és 136 gyerek volt, Mudu település mellett végrehajtott akció során a hét végén szabadították ki.

John Enenche, a hadsereg egyik szóvivője azt mondta, a kimentettekre jelenleg orvosok vigyáznak. Hozzátette azt is, hogy a műveletben a hadsereg végzett 12 terroristával.

Borno állam északkeleti része, amely közel fekszik a Csád-tóhoz, kis szigetekkel és mocsarakkal tűzdelt, kiterjedt, katonailag nehezen ellenőrizhető terület, ahol szélsőségesek búvóhelye, kiképzőtáborai is találhatók.

A Boko Haram 2009 óta tartja rettegésben Nigéria északkeleti részét, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is. A terroristák miatt már több mint 20 ezer ember vesztette életét, és kétmillióan kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Muhammadu Buhari nigériai elnök csütörtökön a műveletek fokozására szólította fel a hadsereget, nem sokkal azután, hogy ismeretlen fegyveresek szerdán több falut megtámadtak az északnyugati Sokoto államban, s legalább 70 embert meggyilkoltak.

Buhari kijelentette, hogy térdre fogják kényszeríteni “a pszichopata gyilkosokat, akik nem tisztelik az emberi életet”.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Irány Európa: A kesztyűtartóban és az ülés alatt bújtak meg menekültek

Szabó Norbert

Európa legmagasabb szintű emberi jogi bírósága elmarasztalta Szlovákiát egy Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos ügyben

Szabó Norbert

Itt a román Bear Grylls: fához láncolta magát az erdőben, eldobta a kulcsot, majd segítségért ordítozott

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben