14.1 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Belföld Hírek Kiemelt

Több ezer helyen lobbanhatnak fel az összetartozás tüzei

Már 43 országból csatlakoztak a kezdeményezéshez!

A trianoni békediktátum százéves évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából Összetartozásunk Tüze! elnevezéssel indult civil kezdeményezés a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség ötlete nyomán.

A program szervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek.

A szervezők emlékeztetnek arra, hogy Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében pont egy évszázada zúzták szét Trianonnál, feldarabolva Magyarországot, szétszórva nemzetünk részeit.

A tíz évvel ezelőtt megszavazott, kettős állampolgárságról szóló törvény lehetőséget adott az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyaroknak arra, hogy közjogi értelemben újra az anyaország részévé, annak állampolgáraivá válhassanak, vagyis a területi szétszakítottság ellenére újra összetartozhassunk.

– A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján erre a három dátumra emlékezve, a magyar közösséghez tartozásunk sajátos szimbólumaként fogalmaztuk és hirdettük meg mi, cserkészek az Összetartozásunk Tüze! eseményt.

– emelték ki a szervezők. – Ehhez várjuk minél több önkormányzat, intézmény, szervezet, közösség, család, magánember csatlakozását szerte a nagyvilágból. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem cserkészprogram, így tényleg mindenki csatlakozhat – tették hozzá.

A szervezők azt kérik, hogy 2020. június 4-én, 20 óra 20 perckor (budapesti idő szerint) mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, minél több helyen gyúljon meg Összetartozásunk Tüze!

A programhoz eddig 43 ország 1071 településének több mint kétezer közössége csatlakozott, de a szervezők továbbiak jelentkezését várják a https://gyujtsukmeg.ma/ internetes oldalon.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Kapcsolódó híreink

Félelmében zsíroskenyeret kent a beteg néni a farkaslyuki betörőnek

bojtilaszlo

Új mélypontot ért el a forint az euróval szemben

Szabó Norbert

Dietetikus: a táplálkozás befolyásolja az immunrendszert

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben