28.5 C
Budapest
2020. július 2., csütörtök
Elemi.hu
Külföld

Több évig fogva tartott iráni tudóst toloncoltak ki Amerikából

Úton van haza az Egyesült Államokból egy iráni tudós, akit ezt megelőzően éveken át fogva tartottak, mert kémkedéssel gyanúsították – derült ki Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter keddi Instagram-üzenetéből. Az amerikai külügyminiszter szerint a kereskedelmi titkok ellopásával vádolt Szírusz Aszgarit kitoloncolták az országból.

Aszgarit 2016-ban Ohio államban helyezték vád alá, az ügyész szerint a tudós egy ottani főiskola és az amerikai haditengerészet közös, rozsdamentes acéllal kapcsolatos kutatásáról szerzett bizalmas információkat. A vádat később ejtették, ám a tudóst a bevándorlási hivatal őrizetbe vette.

Ken Cuccinelli, az amerikai belbiztonsági tárca (DHS) ideiglenes vezetője azt mondta, Washington december közepén már megpróbálkozott Aszgari kitoloncolásával, de Teherán cáfolta, hogy Aszgari iráni állampolgár lenne, és az ezt igazoló dokumentumokat csak februárban küldte el. Ezt követően a tudós ügye az eközben kitört koronavírus-járvány miatt késett, a repülőjáratokat ugyanis törölték.

Irán, amely az AFP francia hírügynökség sajtónyilatkozatokra hivatkozó adatai szerint legalább öt amerikai állampolgárt tart fogva, nemrég fogolycserét ajánlott az Egyesült Államoknak, ahol – ugyancsak az AFP szerint – 18 iráni állampolgár van börtönben.

Elemzők nem tartják kizártnak, hogy Aszgari elengedéséért cserébe Irán szabadon engedi a közel-keleti országban börtönbüntetését töltő Michael White-ot, az amerikai haditengerészet veteránját, akit 2019-ben 10 év börtönbüntetésre ítéltek. White márciusban orvosi okokból eltávozást kapott, de továbbra sem hagyhatja el az országot.

A két ország viszonya azóta vált különösen ellenségessé, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az Irán és a nagyhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodásból, és ismét büntetőintézkedéseket vezetett be Irán ellen, amelyek súlyosan érintik gazdaságát.

Forrás: MTI, fotó: tellerreport

Kapcsolódó híreink

Trump állítja, látott bizonyítékot a kapcsolatra a vírus és a vuhani laboratórium között

Dunai Tibor

Anglia: Savas támadás egy szupermarketben, két gyermek is megsérült

bojtilaszlo

Amerika katonai erőt küld Szaúd-Arábiába

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben