27.4 C
Budapest
2020. augusztus 11., kedd
Elemi.hu
Környezetvédelem

Tíz év után először bukkant fel szaharai gepárd

Tíz év után először bukkant fel szaharai gepárd Algéria déli, sivatagos részén – jelentette be az Ahaggar-hegységi Nemzeti Park.

A gepárdot természetvédőknek sikerült filmre venniük. Az alfaj a súlyosan veszélyeztetettek között szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Szalah Amokran, a nemzeti park egyik vezetője az állami algériai hírügynökség szerint hétfőn mutatta be a nemzeti park tudósainak munkájáról készült dokumentumfilmet, amelyben a gepárd képei is láthatók, amint a 3000 méteres csúcsokkal rendelkező Atakor vulkanikus hegyvidékén felbukkan.

A szaharai gepárd jelentősen különbözik az afrikaitól, színe sápadtabb, bundája rövidebb. Élőhelye a Szahara és a Száhil-öv egyes zugaira korlátozódik.

Korábban utoljára 2008-2010-ben látták, vadkamerák rögzítették négy egyed képét. 2012-ben az IUCN becslései szerint az algériai populáció mindössze 37 egyedet számlált.

Forrás: Origo.hu, Fotó: Biosphoto via AFP/Alain Dragesco-Joffé

Kapcsolódó híreink

Szellemjáratok repkednek Európa egén: miért indítják el utas nélkül is a gépeket?

Irányi Dániel

Népszerű a kötelező gazdiképző tanfolyam Bécsben

bojtilaszlo

Ausztrália lángokban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben