14.1 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Hírek Külföld

Tanzánia is betiltotta a műanyag szatyrokat.

Afrikában már 13 ország, itthon talán két év múlva…

 

Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.

Több afrikai országhoz csatlakozva Tanzánia is betiltotta a műanyag szatyrokat
A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben.

Tanzániában a törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani – mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja.

A tanzániai Országos Környezetvédelmi Igazgatási Tanács szombati közleményében arról számolt be, hogy egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze.
A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést.

“A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csöndes gyilkosa”- hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója. Mint hozzátette: több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik.

A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Tanzánia 13 afrikai országhoz csatlakozott, amelyek vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást.

Magyarországon 2021-től tervezik betiltani a műanyag zacskókat.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó híreink

Fej nélküli macskát akasztottak fel a villanypóznára (+18)

Szabó Norbert

Ha az Index gúnyol is miatta: egy vérből valók vagyunk!

Szabó Norbert

Klímafordulatot hozhat a koronavírus-járvány?

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben