28.5 C
Budapest
2020. július 2., csütörtök
Elemi.hu
Külföld

Tálibok támadtak meg rendőröket Kelet-Afganisztánban

Tálib fegyveresek támadásában öt rendőr meghalt, köztük a körzeti rendőrparancsnok, az Afganisztán keleti részén fekvő Paktia tartományban, a déli Kandahárban tartományban pokolgép robbant egy busz mellett, Kabulban szélsőségeseket vettek őrizetbe.

A Paktia tartomány rendőrségének szerdai közlése szerint előző este, Szajid Karam körzet külterületén, egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában életét vesztette Mohammed Homajun helyi rendőrfőnök és egy rendőr. A gépkocsioszlopban haladó jármű egy rendőrségi ellenőrzőpont elleni támadás helyszínére tartott. Ez utóbbi hegyvidéki területen három rendőr meghalt a lázadók rajtaütésében.

A beszámoló szerint a rendőri erők fellépése nyomán a szélsőségeseket sikerült kiszorítani a körzetből. A támadók veszteségeket szenvedtek, de a tájékoztatásból nem derült, ki hogy annak mértéke mekkora volt.

Paktia tartomány, amely számos összecsapás és pokolgépes merénylet helyszíne volt, 100 kilométerre délre fekszik a fővárostól, Kabultól. Május 14-én a tartomány székhelyén, Gardezben egy kormányzati épület elleni robbantásos merényletben öt civil meghalt, ötven katona és civil pedig megsebesült.

A közép-ázsiai ország déli részén fekvő Kandahár tartományban szerdán kilenc utas meghalt, amikor egy távolsági busz mellett robbanószerkezet lépett működésbe – mondta a terület kormányzójának szóvivője. Öt másik utas megsebesült.

A tájékoztatás szerint ez már a harmadik pokolgépes merénylet volt azóta, hogy a tálibok a muzulmán böjti hónapot követően tűzszünetet hirdettek az íd el-fitr háromnapos ünnep idejére. Sem a kormányoldal, sem a szélsőségesek nem hosszabbították meg a fegyvernyugvás hatályát. Úgy tűnik, hogy egyik fél sem akar visszatérni a teljes mértékű hadműveletekhez. A szélsőségesek a merényletek elkövetését sem tulajdonították saját embereiknek.

Tizenhét szélsőséges, pokolgépes merényletekre készülő fegyverest vettek őrizetbe Kabulban – számolt be szerdán az ország belügyminisztériuma.

A közlemény szerint a hatóságoknak tíz útmenti aknát és házilag előállított robbanószerkezetet sikerült hatástalanítani a főváros különböző pontjain.

A fővárosban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és a tálib felkelők számtalan támadást hajtottak végre a fővárosban, a terrorcselekményeknek rengeteg halálos áldozata volt, civilek és katonák egyaránt.

 

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó híreink

Hotelekbe költöztetné a migránsokat egy német civilszervezet

Irányi Dániel

Új nevet kap a bécsi Szerecsen Gyógyszertár, mivel többen kirekesztőnek tartották a korábbit

Szabó Norbert

Izraelben jelentős tüntetések voltak Netanjahu terjeszkedő politikája ellen (videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben