24.2 C
Budapest
2020. augusztus 7., péntek
Elemi.hu
Kiemelt Külföld

Szélsőjobboldaliság vádjával feloszlatták a Bundeswehr különleges erőinek egyik századát

Szélsőjobboldaliság vádja miatt feloszlatták a Bundeswehr Különleges Erők Kommandója (Kommando Spezialkräfte, KSK) nevű elit alakulatának 2. századát, a kerszténydemokrata (CDU) szövetségi védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer egy hónappal korábbi rendelkezése alapján.

Egyes katonák a KSK más egységeinél maradhatnak, míg másokat egyéb alakulatokhoz helyeznek át. A sok helyen csak AKK-ként emlegetett védelmi miniszterasszony szerint, aki Ursula von der Leyent váltotta a pozícióban, erre az intézkedésre azért volt szükség, mert az egység részlegesen önállósult, és soraiban „toxikus” vezetési kultúra alakult ki.

Az egységet alkotmánnyal szembeni hűtlenséggel és szélsőjobboldalisággal vádolták meg, kézzelfogható bizonyítékok nélkül. A vád alapja egy három évvel korábban zajlott búcsúbuli volt, melyen egy eszkort-hölgy is részt vett. Utóbbi a vád egyetlen terhelő tanúja. Azt a vádat, miszerint a rendezvényen karlendítéssel köszöntötték volna egymást a résztvevők, a szemtanú később ejtette.

Kramp-Karrenbauer, aki nem mellesleg a CDU elnöke Angela Merkel 2018-as lemondása óta, a KSK maradékát próbára bocsátotta, gyakorlatilag újabb retorziókkal fenyegette meg. A 2. század 1996-os alapításával a KSK egyik legrégibb egysége volt. Több sikeres bevetés áll mögöttük: a Balkánon háborús bűnösök kézre kerítésében vettek rész, de harci tapasztalataikat Afganisztánban is gyarapították.

(Junge Freiheit, Szent Korona Rádió nyomán)

Kapcsolódó híreink

Ritka régészeti leleteket fedeztek fel Irakban az Iszlám Állam pusztítása nyomán

Dunai Tibor

Mallorcán minden este tapssal köszöntik az egészségügyi dolgozókat

Gabay Dorka

Észak-Olaszországban leomlott egy autópályahíd

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben