Szélsőbal támadja a turistákat Spanyolországban.

By on 2019.08.10. 0 181 Views

Egyelőre csak az autóikat…

Az Arran elnevezésű anarchista csoport a közösségi médiában tett közzé olyan felvételeket, amelyeken maszkot viselő fiatalok éjszaka festékkel kenik össze az autókat, kiszúrják abroncsaikat, és kalapáccsal törik be szélvédőiket.

A világ egyre több közkedvelt turistaparadicsomának lakói panaszkodnak arra, hogy a turizmus hovatovább élhetetlenné teszi lakóhelyüket. De ilyen indíttatású vandalizmusra mindeddig talán csak Palma de Mallorcán és Barcelonában került sor. Spanyolország, a világ második legnépszerűbb turista célpontja, az országon belül pedig elsősorban Barcelona és a Baleár-szigetek központja, Palma de Mallorca a leginkább túlterhelt. Ezekben a városokban az utóbbi években turizmusellenes mozgalmak ütötték fel a fejüket, olyan, általában szélsőbaloldali, anarchista ifjúsági csoportok, amelyek a vandalizmustól sem riadnak vissza.

A spanyol rendőrség nyomozást indított tegnap egy Palma de Mallorcán történt eset kapcsán, amelyben bérelt autókat rongáltak meg. Az Arran elnevezésű anarchista csoport a közösségi médiában tett közzé olyan felvételeket, amelyeken maszkot viselő fiatalok éjszaka festékkel kenik össze az autókat, kiszúrják abroncsaikat, és kalapáccsal törik be szélvédőiket. A csoport nem először folyamodott ilyen eszközökhöz, már “hírnevet” szerzett a tömegturizmus elleni szélsőséges tiltakozó akcióival: éttermeket, szállodákat, buszokat, autókat rongáltak meg, turistákat vegzáltak. Legkedveltebb jelszavuk: “a turizmus megöli a várost”. Az Arran csoport Barcelona emelkedő lakásáraiért is a turizmust teszi felelőssé. A bérelt autók többszörösen célpontok, mert szemükben ezek egyszerre testesítik meg a környezetszennyezést, a település túlterheltségét, valamint „a város turisztikai kirakattá változását”. A nyomozás most egy autókat bérbe adó cég feljelentése kapcsán indult.(nepszava.hu)