23 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Gazdaság

Szaporodnak a biogazdaságok, de még így is nagy a lemaradásunk

 A statisztikai hivatal napokban közzétett adatai szerint 2019-ben több mint 303 ezer hektáron gazdálkodtak a kritériumoknak megfelelően, ami majdnem másfélszerese az egy évvel korábbinak, és két és félszerese az öt évvel ezelőttinek. Ez rekord növekedésnek számít.

A statisztikákat kissé csúfítja a tény, miszerint ebből csupán 185 ezer hektár a ténylegesen ökológiai terület, tehát az, ahol minősített biotermékeket állíthatnak elő. Ehhez ugyanis az adott területnek először át kell esnie egy két-három éves átmeneti perióduson, amikor az átállási besorolást kapja. Az elmúlt évekre jellemző felfutás bizonyítéka, hogy 2019-ben közel 120 ezer hektárnyi ilyen átállási terület volt.

A gyorsan növekvő biotermelés alighanem a támogatási rendszer átalakításának köszönhető. Legalábbis a növekedés felfutása egybeesik 2016-tal, mikor az új támogatási formák életbe léptek.

A gyümölcsösöknél példának okáért igen magas a fajlagos támogatás mértéke, így nem meglepő módon itt volt a legnagyobb növekedés, de e mellett jelentősen emelkedett az ökológiai gazdálkodásba bevont legelők és rétek területe is.

Nemzetközi összevetésben azonban továbbra is rendkívül alacsony a biogazdálkodás aránya. A tavalyi hatalmas ugrással is mindössze 5,7 százalék. Ezzel szemben az Unió átlaga már az előző években is 7-7,5 százalék volt. Élen jár Ausztria, ahol az ökológiai gazdálkodás a teljes mezőgazdasági terület közel negyedét így használják, de Észtországban és Svédországban is 20 százalék feletti ez az arány.

A mi 5,7 százalékunk talán arra volt elegendő, hogy kikerüljünk Európa sereghajtói közül, ahova néhány régiós ország mellett Írország, Hollandia, valamint az érdemi mezőgazdasági területtel nem rendelkező Málta és az unióból éppen távozó Egyesült Királyság tartoznak.

Az EU egyes tagállamaiban egyébként egyáltalán nem törvényszerű, hogy nő a biogazdálkodás szerepe. Az Egyesült Királyságban és Lengyelországban például látványos visszaesést hoztak az elmúlt évek.

(g7.hu nyomán – Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Kapcsolódó híreink

Ócska trükkökkel próbálják meg átverni a munkanélkülieket

Dunai Tibor

Mélyponton a forint: 340,6 forinton jár az euró

Dunai Tibor

Megugrott az államadósság, sok hitelt vesznek fel a magyarok

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben