24.3 C
Budapest
2020. július 11., szombat
Elemi.hu
Kiemelt Tudomány

Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint  hasonló méretű zooplankton, ami nemcsak a tengeri élőlényekre, de a klímaváltozásra is hatással van – írja a Guardian nyomán a hvg.hu.

Legalább kétszer annyi mikroműanyag-részecske is lehet az óceánokban, mint azt a korábbi vizsgálatok kimutatták. A műanyagszennyezés ráadásul komoly hatással van a tengeri élőlényekre – írja a Guardian nyomán a hvg.hu.

A nehézséget az okozza, hogy a mikroműanyagokat a legfinomabb, legsűrűbb hálók sem tudják megfogni, így a szennyezés tényleges mértéke sokkal nagyobb lehet. A Lindeque vezette kutatás során a brit és amerikai partok mellett mérték a szennyezés mértékét, ahol a tudósok 100, 333 és 500 mikrométer sűrűségű hálóval szűrték a vizet. (Egy milliméter 1000 mikrométer.)

A 100 mikrométeres háló tízszer több részecskét fogott meg, mint az 500-as, és két és félszer többet, mint a 333-as – utóbbival szűrték eddig a vizet a mikroműanyag-szennyezést mérő vizsgálatok során.

„A vizekben lévő mikroműanyag-koncentrációt eddig mérhetetlenül alábecsültük” –összegezte eredményeiket Pennie Lindeque professzor, a kutatás egyik vezetője. A brit Plymouth kutatólaboratórium vizsgálata arra is felhívta a figyelmet, hogy a kis részecskék ugyanakkorák, mint azok a zooplanktonok, amelyek a tengeri élőlények táplálékául szolgálnak.

(hvg.hu)

Kapcsolódó híreink

Majdnem megismétlődött a pandorfi tragédia

Dunai Tibor

Fellobbant a láng Olümpiában

Dunai Tibor

A kormány új – koronavírus-fertőzöttek számára teljesen használhatatlan – gépeket vásárolt Kínától

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben