17.3 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Hírek Környezetvédelem

Súlyos szennyezés két mátrai patakban.

Szakemberek vizsgálják a Benét és Tarnát…

Súlyos környezetszennyezés hírei jutottak el az Egri Ügyek szerkesztőségébe a csütörtöki nap folyamán. Úgy értesültek, hogy a Bene-patakba, és onnan a Tarnába ismeretlen eredetű mérgező anyag kerülhetett, ami jelentős mértékű halpusztulást okozhatott. A Bene-patak partján, Visontánál sok haltetemet találtak. A Tarna a Zagyvába ömlik, ami pedig a Tiszába, szóval a helyzet igencsak veszélyes lehet az élővilágra. Maga a szennyezés csütörtök előtt néhány nappal történhetett, amikor tudomásuk szerint a megyei katasztrófavédelem szakemberei végeztek mintavételt a Bene-patakban.

Kérdéseikre a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: az ügyben érintett hatóságok (vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem) bejelentés alapján megkezdték a vizsgálatokat, a szennyezés jellegének és forrásának beazonosítását, és ezek jelenleg is tartanak.

Azonnali intézkedésként elzárták a szennyezés további bekerülésének útját, és friss vízzel hígítják az érintett patakok vizét. A lakosságra nézve a kialakult helyzet nem jelent veszélyt, természetesen az elhullott állatok nem fogyaszthatóak, azok eltávolítása folyamatos – tette hozzá a katasztrófavédelem. (A fenti fotón a Bene-patak Mátrafürednél)

Úgy tudják, a Gyöngyös-Nagyréde víztározó megnyitásával, és 20 centiméteres leengedésével hígították fel az érintett patakok vizét.

A szennyezés eredetéről tehát még semmit sem tudni. A Bene-patak körzetében jelentős ipari tevékenység zajlik. A patak mentén található Visonta közelében van a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Hőerőmű, valamint a közelben van a szintén a felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó Viresol Kft. üzeme, ahol a búza feldolgozása során keményítőt, valamint takarmány-termékeket állítanak elő.(egriugyek.hu)

Kapcsolódó híreink

Annyit bicikliznek a hollandok, hogy az felér 54 millió fa ültetésével

Dunai Tibor

Hatalmas siker a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz

Dunai Tibor

Régi homokbányából vitték a homokot – a benne fészkelő fecskékkel együtt

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben