5.8 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Hírek

Sportlövő volt a hanaui tömeggyilkos – A végén saját anyjával és magával is végzett

Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a kilenc halálos áldozatot követelő éjszakai lövöldözés a németországi Hanauban a nyomozás első, előzetes megállapításai szerint – mondta Hessen tartomány belügyminisztere csütörtökön a tartományi gyűlésben (Landtag).
Peter Beuth elmondta, a feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. Mindkét holttesten lőfegyver okozta sebek vannak. A lakásban lőfegyvert is találtak.
A nyomozás első megállapításai szerint a férfi valószínűleg lelőtte az anyját, majd végzett magával.
a férfi, mielőtt hazatért, szerda késő este támadást intézett két helyi vízipipabár ellen. Tüzet nyitott egy vegyesbolt előtt is, illetve rálőtt egy autóra. Kilenc embert megölt, több embert megsebesített.

Rendőrök a Frankfurt am Main melletti Hanau városban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén 2020. február 20-án hajnalban / Fotó: MTI/EPA/WIESBADEN112/Heiko Hahnenstein

A nyomozást irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség – közölte a miniszter.

 

A feltételezett elkövető autóját szállítják el rendőrök a férfi lakóhelyéről a Frankfurt am Main melletti Hanau városban elkövetett lövöldözést követően, csütörtök reggel / Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Sportlövő volt
A feltételezett elkövető valószínűleg egyedül követte el a bűncselekményeket, társai, segítői nem voltak. Sportlövő volt, legálisan tartott fegyvert. Rendőrségi ügye nem volt, a biztonsági szervek nem tartották számon szélsőjobboldaliként – mondta Peter Beuth.

A búcsúlevél
Sajtójelentések szerint a feltételezett elkövető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, ismertetve indítékait. Okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű. Áldozatai többnyire úgynevezett migrációs hátterű emberek, vagyis bevándorlók, avagy bevándorló családban születtek. Többen kurd nemzetiségűek. Ezeket az értesüléseket egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból.

Tobias R. korábbi videóin a német felsőbbrendűségről beszél, lenézően nyilatkozva az arabokról, törökökről, de zavaros, amerikai sátánista katonai rituálék is szóba kerültek / Fotó: Twitter

Szélsőjobboldali terrorhullám?
A vérengzést a szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja elítélte. Az ellenzéki Zöldek vezető belügyi szakpolitikusa, Irene Michalic hangsúlyozta, hogy „szélsőjobboldali terrorhullám” bontakozott ki Németországban, a biztonsági szervek pedig nincsenek kellőképpen felkészülve.

Felidézte, hogy szélsőjobboldali terrorista szervezkedés gyanúja miatt a napokban elfogtak 12 embert, tavaly októberben támadás érte Halle városi zsinagógáját, júniusban pedig megöltek egy helyi politikust Hessen tartományban.

A Hanauban történteket a szövetségi kormány is elítélte. Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter több hivatalos programját lemondta, illetve folyamatos tájékoztatást kértek a nyomozás fejleményeiről.

(MTI, Blikk)

Kapcsolódó híreink

Hatalmas segítség az online oktatáshoz: 400 interaktív mese válik ingyenessé

Kiss Albert

Egy finn képviselőnő megpróbálta átvágni a gázai határkerítést

Dunai Tibor

Megszakítják a velencei karnevált a koronavírus miatt

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben