18.8 C
Budapest
2020. június 7., vasárnap
Elemi.hu
Belföld Bűnügy Kiemelt

Sorozatrabló tizenévesek, a bíróság nem rendelte el a letartóztatásukat

A megalapozott gyanú szerint öt, 12–15 év közötti fiatal 2020. január 9-én a kora délutáni órákban, másfél órán belül Budapesten, az Örs vezér terén négy kiskorút kísérelt meg kirabolni, egyet eredményesen.

A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a gyanúsítottak letartóztatását, amelyet javítóintézetben hajtasson végre, hogy a tankötelezettségüknek eleget tehessenek. Az ügyészség álláspontja szerint enyhébb kényszerintézkedéssel nem zárható ki a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a letartóztatás helyett azonban bűnügyi felügyeletet rendelt el, és csak a bűnismétlés veszélyét állapította meg. A bíróság kötelezte a gyanúsítottakat, hogy a lakóhelyük szerinti budapesti kerületet nem hagyhatják el, nem hiányozhatnak az iskolából, és nem tarthatnak egymással kapcsolatot. Emellett elrendelte, hogy távol kell tartaniuk magukat a sértettektől.

A végzés ellen az ügyészség mindegyik fiatal vonatkozásában fellebbezést jelentett be a letartóztatás érdekében. Az ügyészség álláspontja szerint a bizonyítás megnehezítésének veszélye is megállapítható, valamint a kapcsolattartás tilalma – a letartóztatás esetét kivéve – Budapesten, a fiatalok rendelkezésére álló XXI. századi technikai lehetőségek mellett, rendkívül nehezen hajtható végre és ellenőrizhető – írta közleményben a Fővárosi Főügyészség.

Ezen túl a forgalmas budapesti közterületen történő sorozatrablás megkísérlése azt mutatja, hogy a gyanúsítottak a társadalmi szabályokat semmibe veszik, és ha szabadon mozoghatnak a lakóhelyük kerületében, ismét újabb bűncselekményt követhetnek el – tették hozzá.

(index nyomán)

Kapcsolódó híreink

Több mint 150 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Dunai Tibor

Trianon 100: rendhagyó módon emlékeztek a békediktátumra

Kemény János

Baseballütővel vágta fejbe a szeretője férjét, 7 évet kapott

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben