27.7 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Gazdaság

Sok az egymilliárdos bevételű cég Magyarországon

Jelenleg már több mint 10 ezer olyan cég van bejegyezve Magyarországon, amelynek az éves nettó árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. Évek óta dinamikusan növekszik a “milliárdos” cégek száma, 2011-ben még csak 6500 ilyen cég volt az országban – szedte össze az Opten.

A dinamikus növekedést nagy részben a tisztán hazai érdekeltségű cégek megjelenése eredményezte. Míg a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok száma évről évre stagnál vagy alig emelkedik, addig a hazai érdekeltségű cégek száma gyorsuló sebességgel növekszik. A 2017-es beszámolókhoz képest például a 2018-as adatokban több mint 1000 új, milliárd feletti, tisztán hazai érdekeltségű cég található. Jelenleg mintegy 7 ezer hazai érdekeltségű olyan vállalkozás található Magyarországon, amelynek minden tulajdonosa és minden végső tulajdonosa magyarországi című magánszemélyekhez és intézményekhez köthető.

Így a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok aránya fokozatosan csökken az országban: míg 2011-ben még 41 százalék felett volt a külföldi érdekeltségűek súlya, ez az érték mára 31 százalékra csökkent. Hasonló tendencia figyelhető meg a 100 millió forintéves árbevételt meghaladó cégek körében, itt az arány 18 százalékról 12 százalékra csökkent.

A külföldi érdekeltségű cégek tulajdonosi körét vizsgálva is jelentős átrendeződés látszik. Magyarország két tradicionális kereskedő partneréhez, Németországhoz és Ausztriához köthető cégek száma nemcsak arányaiban, hanem értékben is fokozatosan csökken. Az érdekeltségi toplistát ugyan még Németország vezeti, de a 2011-es adatokhoz képest 27,8 százalékkal csökkent a számuk. A lista harmadik helyén szereplő Ausztria pedig 18 százalékos csökkenést szenvedett el az évek alatt.

Az Egyesült Államokhoz köthető cégek száma meredeken csökken napjainkban is. A nyugat-európai tulajdonosok azonban nem minden esetben vannak lemorzsolódóban, Olaszországhoz és Nagy-Britanniához köthető cégek száma például emelkedik.

Forrás: Napi

Kapcsolódó híreink

Hoppá! Az állam megsarcolja az önkormányzatokat és a multikat, de a bankokat nem.

Dunai Tibor

Másfél hónapja nincs új madárinfluenza-fertőzés – lazulnak a korlátozások Békés megyében

Irányi Dániel

Legalább félmillió illegális bevándorlót legalizálnak Olaszországban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben