17.7 C
Budapest
2020. augusztus 5., szerda
Elemi.hu
Külföld

Sikeres francia akció Maliban

33 dzsihadistát sikerült likvidálnia a francia hadseregnek, értesülhettünk erről a mai napon. 

A művelet során a francia katonák kiszabadítottak két mali csendőrt, akiket a dzsihadisták túszul ejtettek, és egy foglyot ejtettek – tette hozzá a francia államfő az elefántcsontparti francia közösség előtt mondott beszédében. A francia hadsereg rendszerint “semlegesítésről” tesz bejelentést, és nem részletezi, hogy megölte vagy foglyul ejtette az ellenséget. Az elnöki hivatalhoz közel álló forrás szerint azonban Maliban végeztek a 33 terroristával a francia katonák.

Macron jelentős sikernek nevezte a szombat reggeli akciót, amely a Száhel-övezetben zajló Barkhane fedőnevű nemzetközi terrorellenes hadműveletnek és a francia haderő Malinak nyújtott támogatásának köszönhető. Macron péntek este jelentette be Abidjanban, hogy Franciaország folytatni akarja a Barkhane hadműveletet. November végén 13 francia katona vesztette életét egy helikopterszerencsétlenségben Maliban. A balesetet követően Macron nyilvánosan megkérdőjelezte a veszélyes művelet folytatását.

A Szaharától délre eső területen, amely széltében az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig terjed, számos fegyveres csoport tevékenykedik, egyesek az Iszlám Államnak, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget. A francia elnök január 13-án tervez csúcstalálkozót a Száhel-övezet G5-országai – Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger – vezetőivel. Macron világos elkötelezettséget kíván ezektől az országoktól a francia katonai jelenlétet, valamint a terrorizmus elleni harcot illetően.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó híreink

Az idióta: 41 fokos lázzal még benézett egy népes esküvőre

Kiss Albert

Kötelező házi karantén Moszkvában

Kemény János

Ha hihetünk a kínaiaknak, egyetlen újabb esetet sem jelentettek Vuhanból

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben