28.5 C
Budapest
2020. július 2., csütörtök
Elemi.hu
Bűnügy Kiemelt

Sarkadi család futtatott nőket Berlinben

A Békés Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt  kezdeményezte egy sarkadi család hét férfi tagjának a letartóztatását, akiket 2020. május 30-án sikeres  akció keretében fogtak el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda koordinálásában több rendőri  szerv munkatársai.

Négy sarkadi testvér 2013-tól kezdődően mélyszegénységben élő magyar állampolgárokat toborzott Magyarország keleti megyéiből, akiket ezt követően Berlinben dolgoztattak prostituáltként. Az elkövetők köre 2018-tól a család további három férfi tagjával egészült ki.

A prostituáltakat elszállásolták, napi ellátásukat, utazásukat, szállításukat megszervezték, meghatározták a prostitúciós tevékenység végzésének helyét, idejét, adott esetben erőszakkal és fenyegetéssel  érvényesítették az akaratukat velük szemben.

Az elkövetők a prostituáltak által megkeresett pénz jelentős részét elvették, és a kizsákmányolás során szerzett bevételből éltek. A bűncselekmények elkövetői a  későbbiekben már olyan hierarchikusan működő bűnszervezetet hoztak létre egymás között, amelynek felső szintjén a család idősebb tagjai, míg a második szinten a fiatalabb férfiak álltak, utóbbiak látták el a prostituáltak munkáltatásához kapcsolódó feladatokat.

A négy testvért 2020. május 30-án délelőtt a Sarkadi Rendőrkapitányság munkatársainak együttműködésével Sarkadon, míg egyikük 21 éves fiát május 30-án hajnalban, Dinnyésen fogták el a rendőrök.

Mivel felmerült a gyanú, hogy a bűncselekménnyel szintén gyanúsítható egyik 25 éves sarkadi férfi lőfegyverrel rendelkezhet, ezért elfogása a Terrorelhárítási Központ munkatársainak bevonásával történt május 30-án délelőtt, Püspökladányban. A nagyszabású rendőri művelet híre eljutott egy másik gyanúsítotthoz is; a 24 éves férfi május 30-án délután feladta magát.

A házkutatások alkalmával a rendőrök lefoglaltak három nagy értékű személyautót, közel 12 millió forintot, 2600 eurót, zálogjegyeket, mobiltelefonokat, ékszereket és egyéb tárgyi bizonyítási eszközöket. A KR NNI által lefoglalt – bűnös úton szerzett – vagyon összértéke körülbelül 60 millió forint.

A cselekmény bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntette megállapítására alkalmas, a büntető törvény alapján 16 évig terjedő  szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőkkel szemben. A férfiak letartóztatásának kezdeményezésére azért került sor, mert a magas büntetési tétel és a külföldi helyismeretük alapján tartani lehet szökésüktől.

Megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon a tanúkat befolyásolnák, megfélemlítenék, a bizonyítási eszközöket, az illegális tevékenységből származó jövedelmet elrejtenék. Fennáll annak is a veszélye, hogy a bűncselekményt folytatnák, vagy a tanúkat a sérelmükre elkövetett bűncselekmények útján befolyásolnák, megfélemlítenék. A Békéscsabai Járásbíróság a hét férfi letartóztatását egy hónapra elrendelte.

(Békés Megyei Főügyészség – Police.hu – Fotó: Police.hu)

Kapcsolódó híreink

“Megbecsülést a magyar postásnak” – Lantos Jánossal beszélgettünk

Kemény János

Előzetesbe került a buszsofőrt összeverő fiatal

szilardkrebsik

Prisztás-gyilkosság -Felmentették a másodrendű vádlottat az emberölés vádja alól

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben