16.7 C
Budapest
2020. május 25., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt Környezetvédelem

Saját javaslatát vonta vissza a kormány az egyszer használatos műanyagok betiltásáról

Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot, így az a közeljövőben egészen biztosan nem kerül az Országgyűlés elé.

Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől Magyarországon betiltotta volna az egyszer használatos műanyagokat, valamint a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

De, amikor már csak az volt hátra, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot elfogadják, kedden délután az Országgyűlésben bejelentették:

a kormány visszavonta a törvényjavaslatot.

A jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról csak annyi derül ki, hogy annak státusza visszavont. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy:

az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.

Pedig a törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

Ez azért is érdekes, mert korábban Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, éppen arról beszélt, mennyire fontos a “körforgásos hulladékgazdálkodás”.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón kissé eltérő álláspontot fogalmazott meg, és a szabályozást “uniós kényszer”-nek nevezet. Hozzátette: a kormány ezt nem jó szándékból teszi, hanem mert az unió előírja.  “2025-ig 90 százalékkal kell csökkenteni ezeknek a műanyagoknak a felhasználását. Ezért mi is arra kényszerültünk, hogy ezt meghozzuk. Emögött egyébként állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, ezért a döntést a kormány támogatni tudta.”

A visszavonásról az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyenlőre nem reagált.

Az Origo úgy tudja, hogy az Országgyűlés egy későbbi időpontban tárgyalja a törvényjavaslatot. Azzal magyarázták a lépést, hogy bár elkötelezettek a környezetromboló termékek hazai korlátozása mellett, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez kell, hogy jussanak.

Egyelőre a kormány megbízta az ITM-et, hogy folytassák az egyeztetéseket és készítsen ütemezést a technológiaváltás hatékony végrehajtására vonatkozóan. A cikk szerint ráadásul értelmezési kérdésekre is várnak válaszokat az Európai Bizottságtól, mert szerintük hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó pontos előírások és iránymutatások.

(Hvg.hu nyomán – Fotó: flickr.com)

Kapcsolódó híreink

Őze István díszpolgári címének visszavonását kezdeményezik az Újpest-szurkolók

Szabó Norbert

Tüdőgyógyász: a kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az immunrendszert

Szabó Norbert

A bíróság elrendelte letartóztatását a Mexikói úti verekedőnek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben