27.7 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Gazdaság Hírek

Rothschildok amerikai cégbe mentik át vagyonukat

Az angol és brit Rothschildok közös tulajdonában lévő kockázati tőkealap Amerikába költözik. Rothschild & Co végzi többek közt a brit uralkodóház vagyonának kezelését, de az ő kezükben van francia bortermelés tetemes része is. Úgy tűnik, hogy a Brexit miatt a Rothschild családnak választania kell Európa és Amerika között: az euró és a dollár közt. Ők meghozták a saját globális döntésüket: a dollárt és az USA-t választották.

Rothschild & Co Asset Management Europe a család üzleti vállalkozásainak egyik zászlóshajója, amely a család brit és francia ágának irányítása alatt van. A cég banktevékenysége lefedi a befektetési banki, a szerkezetátalakítási, a vállalati banki, a magántőke, az eszközkezelés és a magánbanki tevékenységeket, továbbá közismert, hogy kormányok és nagyvállalatok tanácsadójaként és hitelezőjeként tevékenykedik. Egyszóval mindennel foglalkoznak, amiben csak pénz van. A Reuters híre alapján Rothschild & Co Asset Management Europe teljes vagyonát átruházza a Candriam fedezeti alapra, amely globális érdekeltségű cég. 

A Rothschild család brit és francia ága egyesül

A Rothschild & Co 2003-ban jött létre, amikor az angol NM Rothschild & Sons és a francia Rothschild & Cie Banque egyesültek David R. de Rothschild vezetése alatt. Ez a tíz legnagyobb globális befektetési bank egyike és bizonyos mutatók szerint nemcsak Európa, hanem a világ legnagyobb befektetéséket elősegítő pénzintézete.

Angol uralkodóház bankja

Rothschild család a brit nemesség kedvenc bankárai már évszázadok óta, és legfőbb ügyfelük a Brit Királyi Család. A korábbi elnök, Sir Evelyn Rothschild, II. Erzsébet királynő személyi pénzügyi tanácsadója volt, és 1989-ben megkapta a hálás uralkodótól a lovagi címet.

A francia bortermelés is a Rothschildok tulajdonában van

Francia oldalon ennél jóval nagyobb viszontagságokat éltek át a Rothschildok. Francois Mitterrand alatt, 1981-ben államosították a Banque Rothschildot és átnevezték Compagnie Européenne de Banque-nek. De a bankot 1983-ban visszaadták a családnak, azonban a Rothschild  név használatát megtiltották.  Párizs-Orléans bank tulajdonában van például a francia bortermelés nagyrésze és fő hitelezője a borászatnak. 1986-ban aztán visszakapták a nevüket és Rothschild & Cie Banque néven futottak tovább. Ez a cég fuzionált 2003-ban angol családi vállalkozással, a Rothschild & Sons-al.

A Rothschild & Co Asset Management Europe vevője a Candriam nevű cég, amely Luxemburgi székhelyű, 1996-ban alapított páneurópai cég, amely 2015-ben és 2016-ban elnyerte az “Az év vagyonkezelője díjat”. Azonban az európai székhely ellenére egy izig-vérig New-yorki-i cégről van szó, amely része a New York Life Investments hálózatnak. Ez a hálózat abszolút globális és mindenhol jelen van a Földön. De ők végzik a nagy tech-cégek, mint a Google, az Apple európai pénzeinek adóoptimalizálását is. Vagyis a képlet egyszerű: Rothschildok részben feladják az európai érdekeltségeiket és globális lefedettségű, amerikai illetőségű cégekbe mentik át a pénzüket. 

Forrás: pestisrácok, kép: A dinasztia 200. évfordulójának ünnepe. Balról jobbra: Jacob Rothschild, Amschel Rothschild, Guy de Rothschild és Edmond de Rothschild.

Kapcsolódó híreink

Csak februárban több mint 13 ezer használt személygépkocsi jött Magyarországra

Kiss Albert

Gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt

bojtilaszlo

Időseknek szóló tájékoztatót fog megjelentetni a kormány

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben