18.8 C
Budapest
2020. június 7., vasárnap
Elemi.hu
Hírek Külföld

Roger Federer sem “ébredt fel”

Körültekintően és óvatosan megfogalmazott nyilatkozatot tett közzé a hússzoros Grand Slam-győztes Roger Federer, miután svájci klímaterroristák egy csoportja, sőt Greta Thunberg is a szemére vetette, hogy egy olyan szponzor – a Credit Suisse svájci bank – támogatását fogadja el, amely a fosszilis tüzelőanyagokra építő vállalatokkal van szoros kapcsolatban – adja hírül a HVG.

Federer szponzori szerződésének az ügye egy korábbi történet miatt került ismét az előtérbe. 2018-ban ugyanis néhány svájci klímarettegő egy performansszal kívánta felhívni a figyelmet a szponzorációs aggályokra. Konkrétan teniszezni kezdtek a Credit Suisse több fiókjában, és táblákon hirdették, hogy a bank “pusztítja a bolygót”, Roger Federertől pedig azt tudakolták, hogy miért támogatja ezt. Mivel az akció miatt rájuk kirótt bírságot nem voltak hajlandók kifizetni, a klímahisztizőknek múlt héten bíróságon kellett megjelenniük.

Ezek után indult be a Twitteren a Federer “felébredését” követelő #RogerWakeUpNow hashtag, a posztolásba pedig maga Greta Thunberg is beszállt.

A bejegyzésekben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Credit Suisse 2016 óta 57 milliárd dollárt biztosított olyan vállalatoknak, amelyek új fosszilis tüzelőanyag lelőhelyek után kutatnak, ami szerintük összeegyeztethetetlen a klímavédelemmel. Az Australian Openen pályára lépő Federer közleményt adott ki, amelyben azt írta, nagyon komolyan veszi az éghajlatváltozás hatásait és fenyegetését, tiszteli és csodálja a fiatalok által kezdeményezett klímamozgalmat.

Nagyra értékeli azt is, hogy emlékeztetik a felelősségére, és eltökélt abban, hogy a kiváltságos helyzetét arra használja, hogy fontos ügyekről beszéljen a szponzoraival. Federer egyébként több más teniszezővel jótékonysági bemutatón gyűjt pénzt az ausztráliai bozóttüzek károsultjainak jövő héten a Rod Laver Arénában.

Kapcsolódó híreink

A Szent Ferenc Állatotthonban járt a Zöld Hazánk

Kemény János

Elfogták az Iszlám Állam egyik vezetőjét Afganisztánban

Kiss Albert

Tagadták, de a Mi Hazánk vitte be a kegyelemdöfést a Jobbiknak

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben