22.7 C
Budapest
2020. július 15., szerda
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Rendőrökre panaszkodtak az anarchista, fosztogató tüntetők, így nem használhatnak majd könnygázt ellenük

A denveri rendőrség egy pénteki bírósági döntés értelmében nem használhat könnygázt, villanógránátot és műanyag lövedéket a tüntetők ellen, annak ellenére, hogy több rendőr is életét vesztette az erőszakos megmozdulások során.

Az ideiglenes tilalom alapja egy csütörtökön helyben benyújtott kereset volt, amelyben a tüntetők a rendőri túlkapások miatt panaszkodtak. A denveri tüntetők több esetről beszámoltak, amikor a rendőri intézkedések során tiltakozók és újságírók sérültek meg. Rámutattak: a rendőri megtorlásoktól való jogos félelmük akadályozza szólásszabadságukat. Denverben több mint egy hete mindennaposak a megmozdulások. A tüntetők betörték az állami legfelsőbb bíróság és egy múzeum épületének ablakait, és boltokat fosztottak ki.

A keresetet benyújtó négy aktivista azt hangsúlyozta, hogy a tüntetések mindezek ellenére nagyrészt békésen zajlottak. A panaszosok kifogásolták, hogy a denveri rendőrség egyértelmű figyelmeztetés és felszólítás nélkül vetett be sérülést okozó tömegoszlató fegyvereket. Legalább egy nő súlyos szemsérülést szenvedett egy lövedéktől.

Brooke Jackson bíró tízoldalas ítéletében rámutatott: számos felvétel van arról, hogy a rendőrség, könnygázt és lövedékeket vet be a békés tüntetők ellen, akik mindössze az alkotmányban biztosított gyülekezési jogukat gyakorolták. Jackson aláhúzta: a tiltakozók ellen a zavargások, nem pedig a békés megmozdulások elfojtására használt szélsőséges megoldásokat alkalmaztak.
A denveri rendőrség képtelen volt teljesíteni kötelességét, és megregulázni saját embereit – vélekedett a bíró.

Forrás: MTI nyomán

Kapcsolódó híreink

Babos Tímea harmadik Grand Slamjét nyerte párosban

Dunai Tibor

Csak februárban több mint 13 ezer használt személygépkocsi jött Magyarországra

Kiss Albert

Láncra vert, megkínzott gyerekeket találtak egy nigériai korániskolában

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben