22.7 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Pokolgép robbant egy kabuli mecsetben, többen meghaltak

Legalább négyen meghaltak egy mecsetben végrehajtott pokolgépes merényletben Kabulban pénteken – közölte az afgán belügyminisztérium.

Tárik Arján belügyi szóvivő hozzátette, hogy a halottak közt van a mecset egyik elöljárója, és további 8 ember megsebesült a robbantásban, amely nem sokkal a pénteki ima előtt történt.

A merénylet elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett.

Ebben a hónapban már elkövettek hasonló támadást egy másik kabuli mecset ellen, amelyben egy ismert prédikátor is életét vesztette.

A támadást nem sokkal azt követően hajtották végre, hogy az afgán kormányzat csütörtökön bejelentette: felgyorsítja a nemrég megkezdett fogolycserét a tálib lázadókkal.

A fogolycsere része az Egyesült Államok és a kormányelles, iszlamista tálibok között kialkudott megállapodásnak, amelyet  február végén írtak alá a katari fővárosban, Dohában. Az egyezség egyebek között előirányozza a még Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok kivonását is. A fogolycsere részeként az afgán kormány nagyjából ötezer tálibot enged el, a felkelők pedig ezer foglyukat bocsátják szabadon. Kormányzati tájékoztatás szerint az afgán kormány eddig háromezer, a tálib mozgalom pedig 500 foglyot engedett szabadon.

Ugyanekkor Asraf Gáni afgán elnök arra figyelmeztetett, hogy a terrorista fenyegetés nem múlik el egy esetleges békekötéssel a tálibok és Kabul közt, emlékeztetve, hogy az al-Kaida terrorszervezet és az Iszlám Állam csoportjai szintén jelen vannak az ázsiai országban.

MTI

Kapcsolódó híreink

Több embert megkéseltek Londonban (frissítve videókkal)

Kiss Albert

Félresikerült esküvő árának visszakövetelése miatt csapott össze Érden a két család

Szabó Norbert

Az erőszakkal fenyegető ellentüntetők helyett békés gárdistákat vontak eljárás alá

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben