17.3 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Pakisztánban 150 pilótát nem engednek repülni feltételezett csalás miatt

A pakisztáni állami légitársaság közölte csütörtökön, hogy eltiltja a repüléstől pilótáinak harmadát. A 97 halálos áldozatot követelő májusi karacsi repülőgép-szerencsétlenség miatt indított vizsgálatok nyomán ugyanis azzal gyanúsítja őket, hogy csalással szerezték meg pilótaengedélyüket.

    “Százötven pilótát nem engedünk repülni a 434-ból, gyanús engedélyek miatt”

– közölte Abdullah Háfiz Hán, a Pakistan International Airlines (PIA) szóvivője. Mint mondta, a pilóták lehet, hogy csaltak a vizsgákon azzal, hogy helyettük mások végezték el a teszteket.
A PIA és a pakisztáni polgári légiközlekedési hatóság (CAA) vizsgálatot indít, illetve újból felméri a pilóták képesítését – tette hozzá Hán. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy a pilótaengedélyeket a CAA munkatársainak megvesztegetésével szerezték-e.

 “Az első fázisban csak a PIA pilótáin fogjuk elvégezni az átvilágítást. Lehet, hogy később kiterjesztjük ezt más légitársaságokra is” – mondta a CAA egyik tisztségviselője.

A pakisztáni légitársaság május 22-én Lahorból Karacsiba tartó Airbus A320-as típusú repülőgépe leszállás előtt zuhant le a karacsi repülőtér közelében. A gépen 91 utas és a nyolc fős legénység tartózkodott, a szerencsétlenséget ketten élték túl. A történtekért a pilóták elbizakodottsága és a légi irányítás gondatlansága tehető felelőssé – mondta Gulam Szarvar Hán pakisztáni repülésügyi miniszter szerdán. A miniszter elmondta, hogy a feketedoboz adatainak franciaországi elemzése során kiderült: a pilóta és a másodpilóta egyáltalán nem figyelt oda a landolásra, és végig a koronavírus-járványról, illetve érintett családtagjaikról beszélgettek.

 Az utóbbi évtizedben mintegy 450 ember esett áldozatul repülőgép-szerencsétlenségeknek Pakisztánban.

A vizsgálatok négy esetből háromban emberi hibára vezették vissza a történteket.

MTI

Kapcsolódó híreink

LG elektronikai üzemében haltak meg gázszivárgás miatt

Kiss Albert

Román kisbusz vontatta a kisbuszt ami meg az utánfutót.

bojtilaszlo

Két “szép” videó az új “amerikai” álomról: metróban végezte el a dolgát…

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben