28.8 C
Budapest
2020. augusztus 13., csütörtök
Elemi.hu
Környezetvédelem

Ötven százalékkal nőtt az erdőirtás az Amazonasz-medencében

Az előző év azonos időszakához képest több mint ötven százalékkal nőtt az erdőirtás az Amazonas-medencében idén január és március között – derült ki a brazil űrkutatási hivatal (INPE) előzetes adataiból.

A mutatók szerint idén január, február és március folyamán 796,08 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el a fakitermelés miatt, ami a legmagasabb érték azóta, hogy az intézet 2016-ban bevezetett egy gyorsmérési rendszert.

Az előző év első három hónapjában 525,63 négyzetkilométeren irtották ki az erdőt Amazóniában.

Az INPE műholdas felvételek révén követi nyomon a fakivágás és erdőégetés mértékét, valós idejű képet adva a megtisztított területekről.

A környezetvédők és a kutatók szerint a fakitermelés mértéke várhatóan tovább fog emelkedni az év folyamán, mivel az erdőirtást felügyelő hatóságok valószínűleg lazítottak az ellenőrzéseken az új koronavírus-járvány miatt.

Noha a kormányok elrendelték a társadalmi távolságtartást, az intézkedések nem biztos, hogy elérnek a távoli vidékekre is: mivel a fakitermelők és egyéb tevékenységeket végzők is folytatják a munkát, a koronavírus a természetvédelmi területeken élő őslakosokhoz is eljut.

Forrás: MTI

Kapcsolódó híreink

A Dunában 56-féle gyógyszermaradvány úszkál

Kiss Albert

Nyolc méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét az eurázsiai jéglemez leszakadása

Dunai Tibor

Életnagyságú hulladék-bálnaszobor a Kossuth téren.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben