22.7 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Belföld Hírek

Orbán Viktor Izrael állam askenázi főrabbijával találkozott

Átfogó megállapodást kötött Semjén és Slomó…

Orbán Viktor kormányfő fogadta David Laut, Izrael állam askenázi főrabbiját a Karmelita kolostorban. A találkozón jelen volt többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is.

Átfogó megállapodást kötött a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH). A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija írta alá hétfőn Budapesten, a Karmelita kolostorban.

Semjén Zsolt kiemelte, a magyar állam két dolgot ismer el a szerződés megkötésével: a hagyományait őrző zsidóság történelmi tradícióit, illetve azt a jelenlegi és jövőbeni szolgálatot, amelyet az EMIH a magyarországi zsidó közösség reneszánszáért tesz.

Elmondta: Magyarországon mind a három zsidó irányzatot – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget (MAOIH) és az EMIH-et – a legmagasabb fokon elismerik, de a megbecsülés „következő, anyagi és szimbolikus értelemben is legmagasabb” foka, amikor a kormány az adott felekezettel külön szerződést is köt.

A Mazsihisszel még a első Orbán-kormány idején megállapodtak, és azt a szerződést aláírta a MAOIH akkori vezetője is, az EMIH-hel kötött megállapodással pedig a magyarországi zsidóság teljességét elismerik.

Budapest, 2019. november 18.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (j) és David Lau, Izrael állam askenázi fõrabbija (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2019. november 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó híreink

Összecsapások Lipcsében egy menedékkérő kitoloncolása miatt.

bojtilaszlo

Szivárvány zászló a Városházán.

bojtilaszlo

Kénytelen volt eladni a Michael Jacksontól kapott maciját Tamás

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben