28.5 C
Budapest
2020. július 2., csütörtök
Elemi.hu
Tudomány

Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában

Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában: a teljesen automatizált robotkar önállóan képes steril pálcával koronavírus-fertőzöttség tesztelésére alkalmas mintát venni. Az egészségügyi dolgozókat így megóvhatják a megfertőződés kockázatától.

A Dél-dániai Egyetem (SDU) és a Lifeline Robotics kutatói remélik, hogy fejlesztésük hamarosan bevethető lesz, és a tesztelő robottal megkönnyítik az egészségügyben dolgozók munkáját.

Amikor a páciens bemutatja személyi igazolványát, a robot előkészíti a mintavételi készletet, leveszi a mintát, majd a tesztelésre alkalmas konténerbe helyezi – mondta el Thiusius Rajeeth Savarimuthu, az SDU professzora. A mesterséges intelligenciával működő robot kamerái segítségével találja meg a torok megfelelő részét. Úgy van programozva, hogy finoman végezze a mozdulatokat – emelték ki a fejlesztők.

“Világszintű igény lesz az egyre több tesztelésre és az egyre több automatizált tesztelésre, arra, hogy megvédjük a frontvonalban dolgozókat” – mondta Soeren Stig, a Lifeline Robotics ügyvezető igazgatója.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Földrengés volt Nagykanizsa közelében

Szabó Norbert

Az egymilliomodik faj érkezett meg az ítéletnapi vetőmagbunkerbe (+videó)

Kiss Albert

Világszenzáció lehet az új, életmentő magyar terápia

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben