14.1 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt Külföld

Norvégia: állami TV népszerűsíti a hijab viselését – az Alkotmány napja alkalmából

A norvég állami televíziócsatorna, az NRK forgatott le egy reklámot, melyben a hijab viselését propagálja a nők számára. Mindezt az Alkotmány napja alkalmából, ami az országban a függetlenség és szabadság napját jelenti.

Május 17-e Norvégiában nemzeti ünnepnap, ugyanis 1814-ben ezen a napon vált függetlenné az ország. Ez a nap körülbelül azt jelentheti a norvégoknak, mint a lengyeleknek november 11-e. Éppen ezért országszerte hatalmas felháborodást váltott ki az állami TV lépése, hogy pont ezzel a jeles eseménnyel összekapcsolva kívánják népszerűsíteni egy idegen vallás szokásait.

“A hijab népszerűsítése az NRK küldetése lenne? A hijab valami egészen mást képvisel, mint amit mi ünnepelünk május 17-én” – írja – meglehetősen visszafogottan – a resett.no oldalán Jan Otto Viken.

Nem ez az első eset, hogy a kormány az adófizetők pénzén finanszíroz muszlim, vagy muszlim barát megmozdulásokat. A kormány egyik think tank intézetét, a Minotenk-et példának okáért egy bizonyos Linda Noor vezeti. Ő egy olyan norvég, aki áttért az iszlám hitre, és az intézet vezetőjeként nyíltan védi a muszlimok többnejűségét, mivel szerinte ehhez nekik joguk van, amit az ország alkotmánya, vagy törvényei se vehetnek el.

Linda Noor (jobbra), a norvégból lett muszlim. Még nem egészen érti az új vallása szokásait és előírásait. (Forrás: facebook.com)

“Ha az emberek több feleséget szeretnének egy iszlám házasságban, vagy olyan dolgokat akarnak csinálni, ami nekem nem feltétlenül tetszik, akkor is el kell fogadnunk. Így működik a tolerancia. Amíg nem ártanak senkinek, nincs jogunk beleszólni, hogy mit csinálnak”
– mondta Noor.

(resett.no nyomán)

Kapcsolódó híreink

Fegyveres lázadásra buzdítanak a romák?

Gabay Dorka

18 évet is kiszabhatnak Moszkvában egy kémkedéssel vádolt volt amerikai tengerészgyalogosra

Kiss Albert

Az M5 csatorna hétköznap oktatási tartalmakat közvetít

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben