5.8 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Külföld

Nincs sok esély Trump elmozdítására

A nagy kérdés a napokban az Egyesült Államokban, vajon el tudják-e mozdítani Donals Trump elnököt. Az előzetes vélemények szerint erre nem sok az esély.

Megkezdődött az amerikai szenátusban a Donald Trumppal szembeni közjogi felelősségre vonási eljárás előkészítése. A politikai pernek is beillő impeachment tárgyalásba a szenátusi demokraták ­január 7-én vágnának bele. Ehhez azonban előbb a képviselőházban kell szavazni az eljárásról, ami holnap minden bizonnyal meg is történik. Trump minél hosszabb impeachmentet akar, mert abban bízik: meghurcolása nyomán mellé áll a közvélemény az elnökválasztási évben.

Nincs olyan agg amerikai, aki egynél több, az elnökkel szemben lefolytatott impeachment eljárásra emlékezhetne vissza: immár több mint húsz éve történt, hogy Bill Clintont republikánus ellenfelei eskü alatti hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt akarták felelősségre vonni, az ezt megelőző eset pedig XIX. századi. De mind Clinton, mind pedig Andrew Johnson közjogi felelősségre vonási eljárása elbukott. A harmadik impeachment holnap kezdődhet: borítékolható, hogy a demokrata többségű képviselőház megszavazza azt. De egyes rebellis demokraták nem voksolnak majd együtt a frakciójukkal, sőt egy New Jersey állambeli képviselő olyannyira nem ért egyet Trump elmarasztalásával – kiérdemelve ezzel az elnök elismerését –, hogy jövőre átül a republikánusokhoz. A képviselők számára nagy a tét: 2020-ban kongresszusi választásokat is tartanak, így a jövőjüket kockáztathatják azzal, hogyan viszonyulnak az impeachmenthez.
(www.magyarnemzet.hu nyomán)

Kapcsolódó híreink

A termőföld védelmében tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Kijevben

Kiss Albert

Terjed a járvány Afrikában, Szíriában is van fertőzött

Szabó Norbert

Trump elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben