Nagyobb szeméthegy lesz, mint a Taj Mahal.

A repülőket is figyelmeztethetik, annyira magas a szeméthegy az indiai főváros mellett.

Már 60 méter magas az Újdelhi keleti peremvárosában elterülő szeméthegy. A több mint 40 futballpályányi területen húzódó szemétlerakó évente mintegy 10 méterrel növekszik. Arún Kumar Kelet-Delhi térségért felelős főmérnök szerint, ha a jelenlegi trend folytatódik, jövőre nagyobb lesz, mint a 73 méteres Tádzs Mahal.

Az indiai legfelső bíróság tavaly már arra figyelmeztetett, hogy hamarosan vörös lámpákat kell felállítani körülötte a repülőgépek figyelmeztetésére.

A gázipuri szemétlerakót 1984-ben nyitották meg, és 2002-re elérte kapacitása határát, ekkor be kellett volna zárni. Ám azóta is több száz teherautó érkezik naponta az indiai fővárosban összegyűjtött szeméttel. Naponta mintegy kétezer tonna szemetet raknak le Gázipurban” – mondta az indiai főváros önkormányzatának egyik illetékese.

2018-ban a szeméthegy egy része leomlott a heves esőzések következtében megölve két embert. Bár akkor betiltották a szemétlerakást, az intézkedés csak néhány napig tartott, mert a hatóságok nem találtak alternatívát a szemétlerakásra. A szeméthegyből kiszivárgó metángáz rendszeresen okoz tüzeket, amelyek eloltása napokba telik.

Az indiai városok a világ legnagyobb szeméttermelői, évente mintegy 62 millió szemetet generálnak, ami 2030-ra a 165 millió tonnát is elérheti a kormány előrejelzései szerint. (hvg.hu)