21.6 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Nagy-Britanniában 35.000 rákos beteg halhat meg a Corona-pánik miatt

Hogy Magyarországon mi a helyzet azt nem tudjuk, de egy új tanulmány szerint körülbelül 35 000 brit veszítheti életét a rák diagnosztizálásának és kezelésének a késlekedése miatt az előttünk álló egy évben.

A DATA-CAN egészségügyi és rákkutató intézet által készített tanulmány szerint a koronavírus-járvány miatt körülbelül 2 millió szokásos mell-, bél- és méhnyakrák szűrés maradhatott el, ami a legrosszabb forgatókönyv szerint 35 000 ember halálát okozhatja.

A kutatók nyolc kórház adatait vették alapul, és ennek mentén próbálták modellezni, hogy a csúszás mértékétől függően mekkora katasztrófa várható. Az intézet tudományos vezetője, Mark Lawler professzor elmondása szerint korábban már jelezték az emberek, hogy vannak problémák ezen a téren, de csak a kórházi adatokból tudták leszűrni, mekkora is a kiterjedése.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rákkutatásokkal foglalkozó igazgatója, Peter Johnson elmondása szerint az NHS foggal-körömmel küzd azért, hogy a lehető leghamarabb vissza tudják állítani a rákkal kapcsolatos szűréseket és kezeléseket az eredeti és szokásos kapacitásukra.

„Rendkívül gyorsan dolgozunk a szolgáltatások és a kapacitás visszaállításán és esetleges bővítésen, hogy tudjuk végre kezelni az embereket egy olyan időszakban, ahol bőven 100% alatt működtek a szolgáltatásaink. Abban reménykedem, hogy év végére már minden visszatér a rendes kerékvágásba”, mondta Johnson a BBC Panorama műsorában.

Forrás: liner, fotó illusztráció

Kapcsolódó híreink

Ausztrália nemzetközi vizsgálatot sürget a vírus eredetének felderítése érdekében

Dunai Tibor

Van még lejjebb: újabb kártérítés a gyilkosnak!

Kemény János

Tüzet nyitottak a görög parti őrök egy migránsokkal teli csónakra – videó

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben