29.5 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Hírek Humor Kiemelt Külföld

Nagy betűvel kell írni ezentúl a “fekete” szót, de a “fehér”-et kicsivel

Nagy kezdőbetűvel kell írni ezentúl a fekete szót a New York Times-ban, de a fehéret kicsivel

A New York Times vezetői, Dean Baquet és Phil Corbett június 30-án arra utasította az amerikai Demokrata Párthoz kötődő, baloldali lap újságíróit, hogy a jövőben a „fekete” kifejezést – amennyiben azt afrikai származású emberek leírására használják – akkor nagy kezdőbetűvel írják. Az utasításnak megfelelően, a „fehér” kifejezést továbbra is kis kezdőbetűvel kell írni, akkor is, ha valakinek a származására utal.

A levélben leszögezik, hogy az Egyesült Államokban kibontakozó tüntetések kapcsán egyeztettek mintegy 100 kollégájukkal, és ezt követően döntöttek úgy, hogya jövőben a „fekete” kifejezést, ha azt afrikai származású, hátterű emberek és kultúrák leírására használják, akkor nagy kezdőbetűvel fogják megjeleníteni.

Helyesnek tartják az „afroamerikai” szót is, magától értetődően nagy kezdőbetűvel, ahogy eddig is szokás volt leírni.

Elmondásuk alapján, néhány hírügynökség is így döntött, mint például az Associated Press (AP).

Dean Baquet és Phil Corbett leszögezték, hogya „fehér” kifejezést viszont a jövőben is kis kezdőbetűvel fogják írni, mert ha az nagy kezdőbetűvel jelenne meg, akkor az a „fehér felsőbbrendűségre” emlékeztetne.Szerintük Amerika-szerte számos gyűlöletkeltő csoportosulás használja a „fehér” szót nagy kezdőbetűvel, ugyanakkor ennek alátámasztására egyetlenegy példát sem hoztak fel.

A „barna” kifejezés is marad kis kezdőbetűvel, azonban ezt így mégsem ajánlják leírni, véleményük alapján, inkább konkretizálni kellene, hogy kikre gondolnak: latinokra, ázsiaiakra, őslakosokra vagy közel-keletiekre.

Hozzáteszik, nemrég úgy döntöttek, hogy az„őslakos” és a „bennszülött” kifejezéseket is nagy kezdőbetűkkel kell írni.A „latino”, illetve az „ázsiai-amerikai” szavakat eddig is nagybetűkkel írták.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó híreink

Nem vezetnek be kijárási tilalmat Belgrádban, de korlátozzák a vendéglátóhelyek működését

Dunai Tibor

„A fehér faj eltörlése sosem volt még ennyire sürgető”

Dunai Tibor

Afrikában több ezer fertőzött és csaknem száz halálos áldozat van

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben