21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Környezetvédelem

Működésben a cseh “műanyagzabáló”

Gazdaságilag racionális költséggel képes visszaalakítani a műanyaghulladékot olajjá egy cseh vállalat által tervezett és épített berendezés.

A Plastoil Europe elnevezésű cseh kezdő vállalkozás fejlesztette ki azt a berendezést, amely a legtöbb hagyományos műanyaghulladékot képes visszaalakítani olajjá. Egy mobileszközről van szó, amelyet nyolc éve fejlesztenek, és most jutottak el a gyártásra kész változatáig.

A berendezés az Optimus nevet kapta, a működési elvét pedig hőkezeléses depolimerizációnak hívják. Egyszerűen megfogalmazva: hő hozzáadásával szétcincálják a műanyagok polimerszerkezetét, amelyek így egy a gyártásukkal ellentétes folyamatban szintetikus olajjá válnak. Ezt követően az olajból ismét elő állítani mindazt, amit kőolajból: különböző üzemanyagfajtákat és műanyagokat is.

Az Optimus PVC-t a PET-palackokat, eldobott joghurtospoharakat, a műanyag zacskókat és csomagolóanyagokat is “eszik”, vagyis röviden összefoglalva: mindent, amit az itthoni “sárga kukába” is beledobhatunk. A lényeges változás mégis a berendezés hatékonyságában rejlik.

Az Optimus laboratóriumi változata óránként maximum két kilogramm műanyagot volt képes feldolgozni, míg az első tesztpéldány 2012-ben már 200 kilogrammos teljesítményre volt képest. A mai teljesítőképesség ennek tízszerese:

egy kilogramm műanyagból egy kilowattóra energia felhasználásával egy liter olajat állít elő. A berendezést hulladékkezelő cégeknek akarják eladni.

(Napi.hu nyomán – Fotó: Czech Television)

Kapcsolódó híreink

Megérkezett az első gólya

Dunai Tibor

A felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát.

bojtilaszlo

Drasztikusan csökken a kínai légszennyezettség a koronavírus óta

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben