23.8 C
Budapest
2020. augusztus 5., szerda
Elemi.hu
Külföld

Moszkvai török nagykövet: a Hagia Sophia mozaikjai megmaradnak jelenlegi állapotukban

Az isztambuli Hagia Sophia bazilika ikonjai és freskói a mecsetté nyilvánítás után is megmaradnak jelenlegi formájukban – jelentette ki Mehmet Samsar moszkvai török nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

A misszióvezető szerint az épületre vonatkozó döntések teljes egészében Törökország belügyét jelentik. Ugyanakkor hangsúlyozta: az a tény, hogy a Hagia Sophia ilyen jó állapotban fennmaradt, jelzi, milyen jelentőséget tulajdonít Ankara a történelmi és kulturális emlékműveknek. Ez szerinte a jövőben is így marad, és a múzeumi státusú épület mecsetté minősítése nem jelenti a kulturális örökségvédelemre vonatkozó, 1972-es UNESCO-konvenció megsértését

Megismételte a török vezetésnek azt az ígéretét, hogy a Hagia Sophia mecsetként szabadon látogatható lesz a külföldiek számára is .

“Az ott található ikonokat és a freskókat a jelenlegi állapotukban meg fogják őrizni, ezt minden látogató meglátja majd” – mondta Samsar.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kettejük hétfői telefonbeszélgetése alkalmából felhívta török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdogan figyelmét arra, hogy Oroszországban jelentős társadalmi visszhangot keltett a Hagia Sophia mecsetté nyilvánítása. Erdogan közölte, hogy a török hatóságok továbbra is biztosítják a világcivilizáció ezen egyedülálló emlékművének látogathatóságát a külföldiek számára is, és meg fogják óvni a keresztény szentelményeket.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Szélsőbal támadja a turistákat Spanyolországban.

bojtilaszlo

A munkahelyek külföldiekkel szembeni védelméről hozott rendeletet Trump

Szabó Norbert

Franciaországban nyolc milliárd eurós megállapodás született az egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben