32.6 C
Budapest
2020. augusztus 8., szombat
Elemi.hu
Tudomány

Mormotahús fogyasztása okozhatott bubópestis-fertőzést Mongóliában

Feltételezhetően mormotahús fogyasztása okozott bubópestis-fertőzést Nyugat-Mongólia Bajanölgij tartományában – közölte hétfőn az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője, Dorzs Narangerel elmondta, hogy Ulánhusz járásban egy kutya üldözőbe vett és elkapott egy mormotát. Az eb gazdája, egy 15 éves fiatal evett a mormota húsából.

A tisztviselő felszólította a helyieket, hogy ne vadásszanak a mormotákra, és ne fogyasszák a húsát.

Bajanölgij tartomány Mongólia legnyugatibb területe, amely szomszédos Kínával és Oroszországgal.

Mongóliából az elmúlt időszakban két bubópestises esetről is beszámoltak a Bajanölgij tartománytól délkeletre fekvő, szomszédos Hovd tartományban.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente átlagosan mintegy 600 pestises megbetegedést jelentenek világszerte.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

A Mars mintáit néhány év múlva már a Földön lehet vizsgálni

Szabó Norbert

Íme, a top öt globális kockázat, ami idén fenyeget

Szabó Norbert

Legalább tíz már létező gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben